Головна » Ігри / Ігрові Огляди » The Last of Us – огляд гри

Леді та джентльмени,до вашої уваги огляд на один з шедеврів ігрової індустрії «The Last of Us».

Даний огляд постараюсь подати у найбільш цікавій та зрозумілій всім формі,без лишнього сленгу та складностей. А якщо ви «в темі»,то зі своєї сторони постараюсь не допустити спойлерів, тому не спішіть роботи завчасні висновки, а краще вмощуйтесь зручніше,сподіваюсь, Вам буде цікаво!

Проект був анонсований  у 2011, а потрапив на полиці магазинів влітку 2013.

Розробкою «The Last of Us» займались американські девелопери зі студії «Naughty Dog» ,а видавцем виступили Sony Computer Entertainment. Гра занурить Вас у недалеке пост апокаліптичне майбутнє ХХІ століття. Причиною трагедії стане гриб-паразит Кордицепс , що мутував та спричинив пандемію , викосивши добру купу людства. Вірус передається повітряно-крапельним шляхом, або ж через кров викликаючи летальні наслідки для жертви, перетворюючи на огидного недозомбі.
LoU

Сюжет розповість нам про контрабандиста Джоела та дівчинки-сироти Еллі, чиї життєві шляхи пересіклись за певних обставин. Саме ці «обставини» заставлять їх триматись разом та добратись безпечної зони щоб врятувати свої життя від всіх «буденностей теперішнього світу».

Сама сюжетна лінія далека від ідеалу,і її важко назвати сильною стороною гри. Вже під кінець гри прослідковуються певні повтори,штампи, затягнутості  а сама кінцівка взагалі викликала у мене дуже змішані почуття ,адже здавалось що творці буквально вирізали з неї весь драматизм і поставили гравців перед фактом. Та не одним сюжетом гра роблена. Її можна назвати шедевром сучасного ГеймДеву через інше,про що детальніше нижче .

Перше,що кидається в очі,це звісно ж кінематографічна графіка. Відразу скажу,що грав я Remastered Edition , тобто з покращеною графікою (для більш просунутих : 1080p та 60fps).

the-last-of-us-remastered-screen-15-ps4-us-28jul14Картинка буквально вражає своєю красою. Відеозаставки зроблені на високому рівні, з доволі таки толковою режисурою. Урбанізм міста в поєднанні з рукою людини(що спішно намагається все відновити,або не дати знищити те,що залишилось) та матінкою природою що вже починає прикрашати місто своїми зеленими косами справило на мене неймовірне враження. Тут вам і пост апокаліптичні пейзажі гігантського масштабу , тісні вулички, на які час від часу потрапляють декілька променів сонця,так і хочуть підкреслити всю нікчемність людини і водночас її могутність.

Хоч міські джунглі і будуть супроводжувати нас основну частину гри, тут також присутні епізоди де гравець матиме змогу насолодитись красою гірських пейзажів,пишних соснових лісів та засніженої зими.

Скажу вам більше, розробники навіть дадуть можливість стати дрібненькою частинкою вподобаного краєвиду, дозволяючи нам поблукати цими місцинами .

Незважаючи на те,що нам нерідко прийдеться бродити в «закритих локаціях» , мене жодного разу не сягнуло відчуття замкнутості. Девелопери змогли знайти той ідеальний баланс, коли нам надали коридор,але окрім входу і виходу, у нас є ще купу дверей з обох сторін,які все одно в кінцевому результаті виведуть нас в основний коридор і направлять по шляху задуманому попередньо творцями.

4266_10Наступною особливістю є головні герої гри

В першу чергу слід розпочати з Джоела –  кремезний, брутальний бородатий дядько , який знайшов своє місце після трагедії , та намагається вижити в скрутний для людства час будучи контрабандистом .

Пізніше приєднується Еллі,ще один основний персонаж, що постає перед нами в образі дівчинки-підлітка. Чим вона замймається по житті – достеменно невідомо, але ця дівчина є особливою, і про це нам дають знати з перших же хвилин її появлення на екрані.

Особливим цих двох роблять стосунки,що плавно та грунтовно розвиваються між головними героями. Тут і розкривається ще один жирний плюс. Перед нами не просто подорож з точки А в точку Б . «The Last of Us» – повноцінна драма, з колиритними персонажами які відчувають,переживають, борються за життя та захищають те,що їм близьке. Саме так можна описати стосунки Джоела та Елі під кінець гри .Місцями ця драма жорстока,місцями кривава, місцями несправедлива ,але такі реалії життя нашх героїв.Вас не одноразово будуть дивувати вчинки героїв,як з позитивного так і з негативного боку.

Втішним є той факт, що розробники дають гравцю стояти на витоках цих відносоин. Вважаю що розробники вчинили доволі грамотно,адже дають нам відчути формацію відносин  з самого початку,а не представляють вже сформований в емоційному плані тандем.

05-650x365Окрім цього,на нашому шляху буде зустрічатись ще не один колоритний персонаж! Вони можуть бути підступними,можуть бути добрими…Їх вчинки не завжди передбачувані та правильні,але це і властиве людям. До прикладу мародерство.Хтось скаже що це недопустимо і тд, але як щодо мародерства заради виживання а не наживи?.Подібних варіацій жахів початку зникнення цивілізації запропоновано ще багато. Та саме крізь призму сумнівів ,жорстокості та людських інстинктів розробники і відкривають нам їхній постапокаліптичний всесвіт,показують людську халепу бутя та формують наших героїв.

До інших плюсів слід віднести геймплей.Не зважаючи на те,що,все зводиться до біжи-стріляй,тут це не набридає.В грі наявна система крафту та покращення зброї,а можливість різноманітного підходу до виконання завдання,дуже розбавляє такий скудний концепт. До прикладу можна розставити пастки та підняти шум,перебивши всіх застосовуючи грубу силу,або тихенько використовуючи лук ліквідувати поганців.Сцени ближнього бою завжди тішили моє геймерське серце,тому рекомомендую використовувати нагоду встпути в сутечку з ворогом 1 на 1.

Окрім звичайних людей,вам прийдеться зіштовхнутись також і з мутантами,тактика по відношенню до яких аналогічна.Мінусом , на мою думку, буде надто мала кількість видів заражених.

Також,до інших приємних «плюшок» можна додати дуже якісний дубляж. Голоса підібрані ідеально. Приємно спостерігати за роботою професіоналів

Отож, нам представлено досить якісний продукт. Власний всесвіт,який ще можна розвивати у сиквелах та приквелах,колоритні персонажі з грунтовним емоційним звязком, красиві пейзажі та багато іншого. Гру сміло можна назвати шедевром свого часу,та вона не позбавлена мінусів,про які було зазначено вище.Хоч вони і не є значними,та все ж взмозі підпортити загальне враження.Тому ,якщо ви єщасливим володарем Playstation 4 ,та ще якимось чудом не мали нагоди доторкнутись до данного проекту,то в обовязковому порядку створіть таку нагоду,ви не пожалієте про потрачений час!