Головна » Кіно / Огляди Кіно » Огляд / рецензія на фільм Лоґан / Logan

Я ніколи не був фанатом підвсесвіту «Люди Ікс». Хоч і супергеройський всесвіт Marvel мені до душі, та й дивлюсь майже кожен їхній кінофільм в дні прем’єри (колись навіть трішки читав комікси), але саме лінія пригод “школярів”-мутантів Професора Ксав’єра в однакових тріко мене ніколи не приваблювала. І хоча половину фільмів про «Х-людей» я бачив, було це доволі давно, а отже, й у пам’яті моїй не багато збереглось про цих супергероїв.

Однак сьогодні, зовсім не очікуючи того, склалась чудова можливість сходити в кіно, а от якраз і четвер, а отже, й ряд кінопрем’єр. Трохи повагавшись, все ж вибрав до перегляду саме «Лоґана», відмовившись від «Гірких Жнив», «Золота» чи «Голосу Монстра». І, мушу визнати, фільм вийшов значно кращим, ніж я того очікував особисто для себе.

Тож це швидше буде не таких аргументований та достовірний огляд, як враження від фільму від чувака, який, можна сказати, йде на сеанс фільму «Лоґан» нічорта про нього не знаючи, що, ясна річ, є не найкращою ідеєю.

Що одразу можна сказати про фільм, так це те, що над сценарієм дійсно працювали до сьомого поту. Сюжет цікавий, динамічний, інтригуючий та максимально заточений збудити всередині глядача емоції, але про все попорядку.

Із всіх фільмів, в яких у перші секунди з’являється логотип Marvel, цей, без сумніву, є найжорстокішим та найписемістичнішим. Надворі 2039 рік, хоч і цього відкрито не показують, але на Землі вже всі розуміють, що велика криза для всієї планети ой як не за горами – це раз. Старечий та матюкливий Лоґан, котрий давно втратив більшу частину своєї колишньої людяності та відваги – це два. Останні мутанти доживають свої останні дні в злиднях та хованках, серед яких і Професор Ксав’єр та Калібан (хоча я взагалі чорт його зна, чи раніше такий герой як Калібан з’являвся у фільмах) – це три.

Тільки ці 3 особливості дають зрозуміти, наскільки цей фільм буде жорстоким та суворим вже з перших десяти хвилин. Тут немає наївних надій, немає супергеройського добра, немає майже нічого від колишніх фільмів про «Людей Ікс». Цей фільм є, дозволю собі сказати, найкращим аргументом, який продемонструє в усій красі, що комікси – не тільки вічні бійки між хорошими та поганими надлюдьми в різнокольоровому спандексі.

Та й, власне, фільм доволі затягнутий та місцями одноманітний. При своєму хронометражі більш ніж у дві години, стрічка місцями порожня та розтягнута непотрібними, або такими як у турецьких серіалах сценами.

Також, як було згадано вище, сценаристи з усіх сил намагаються не залишити жодного глядача після перегляду фільму байдужим. Чого вартий тільки Лоґан, для якого тепер кожне виповзання кігтів з руки є справжнім випробуванням витримки, а від кожної серйозної бойової сутички треба відходити кілька днів. Не буду вже згадувати заплакану Лару та кінцівку фільму.

Однак, в цілому, сюжет вийшов більш ніж хорошим. Він хоч і має чимало недоліків, однак все ж незначних недоліків, які аж ніяк не повинні зіпсувати враження від перегляду, ну а мене в певний момент потягнуло на сльози, а це вже повинно багато про що говорити.

Персонажі

Герої майже всі вийшли харизматичними. Тутешня атмосфера хоч і майже постійно гнітюча та сувора, але доволі часто пропускає жарти, гумор та сміх зі сторони персонажів, котрі ідеально пристосовуються до такого, немов і геть не підходящого для жартів середовища. Ну та й в іншому актори зі своїми ролями чудово впорались. Майже кожного прописано як глибоку та живу особистість про яку завжди хочеться дізнатись трохи більше.

Дехто тут може додати, що персонажів окрім Лоґана та Лари майже не розкрили, але тут швидше навпаки, адже фільм не дарма має назву саме «Лоґан», а не “Люди Ікс: руїна”, скажімо.

Також, що цікаво, мотивації у персонажів у більшості випадків більше ніж потрібно, однак (зараз буде незначний спойлер) коли Лоґан все ж вирішує перевезти свою напівдоньку до “Едену”, тут логіки виконання дій у більшості героїв бракне не на жарт. Наприклад, знаючи, що кожна хвилина може бути дорогою при втечі від переслідування, герої вирішують зупинитися на ночівлю в хаті ледве знайомих їм фермерів без вагомої на те причини.

Постановка

Одним із найбільших недоліків фільму є і його крута фішка – бійки. Так, бійки тут круті: знято їх круто, з вдалими та потрібними поворотами й розворотами камери, приправлено та відфарбовано їх теж круто, ну і врешті-решт, сама динаміка та рухи захоплюючі та часто змушують затамувати подих (не через свою відвертість та відрубані голови з випираючими кишками).

Однак ледве не половина фільму це бійки, бійки, і ще раз бійки. І якби ж тут була хоч якась різноманітність, однак кожен раз коли відбувається якась заворушка, глядачеві показують відполіровані кігті всередині ворожих голів. Через це залишається значно менше часу хоча б на звичайні діалоги, які тут і без того в легкому дефіциті, а так що не нова локація, то мусить бути кров, різня і відрубані голови.

Говорячи в цілому про візуальний стиль картини, чого взагалі можна очікувати від людей, у яких бюджет на зйомку складає близько 100 000 млн. доларів? Все як і раніше красиво, колоритно та приємно для ока.

Висновки

Фільм Лоґан вийшов, насамперед, новим супергеройським фільмом, себто без тріко, без супергероїв та суперзлодіїв, без битв на кулаках коли під рукою є смертоносна зброя. Лоґана можна радити багатьом: любителям серйозних та суворих фільмів; тим, хто вважає супергеройське кіно дитячим; тим, хто хоче кривавого екшну та матюків, і тим, хто хоче справжньої сльозливої драми.

Фільм «Лоґан» вийшов хорошим, однак не ведіть на перегляд в кіно з собою дітей.