Головна » Кіно / Огляди Кіно » Огляд ретро-серіалу – Готем / Gotham

Уже майже два роки, як на цей світ побачила перша серія легендарного серіалу «Готем». Вперше серіал показали на телеканалі Netflix у 2014 році. І… публіці він неймовірно запав до душі й люди хотіли ще, адже видовище було по-справжньому цікавим та інтригуючим. Внаслідок цього серіал доволі непогано розкрутився цілих два сезони, й імовірно, це ще далеко не кінець.

Якщо ви серіаломан – то ви просто не могли не чути про «Готем». Ну а якщо вам словосполучення «серіал «Готем» нічого не говорить – тоді прочитайте наш огляд цього кінотворіння й обов’язково змусьте себе переглянути хоча б кілька серій, адже серіал без сумніву вартий вашої уваги.

А те, чому ж він такий популярний, ми спробуємо вам розповісти в коротенькому огляді.

Головна річ, яка спокушає людей до перегляду «Готему» – це сюжет. Адже тут все починається від того дня, коли вбили батьків юного Брюса Уейна – і саме навколо цієї події починає розвиватись вся ця плутанинна історія. Поступово центр уваги переходить на Джима Гордона, який тільки-но зайняв посаду детектива-поліцейського. Ще згодом ми починаємо дізнаватись нові факти, досліджувати героїв та нарешті розуміємо, що головна думка серіалу – показати глядачеві, як зародились легендарні герої, яких ми так добре знаємо з історій про Бетмена. Тут нам і історія молодого Освальда Коблпотта, або ж Пінгвіна, хто б міг подумати, що колись він був худорлявим невдахою, який носив парасольку для… а точніше над Фіш Муні – заможною бандиткою.

А тепер, давайте, розберемо все детальніше. В основу майже кожної серії “Готему” лягає якась конкретна детективна історія, яку наш любий детектив Гордон разом із напарником – Харві Буллоком намагаються розплутати. І на щастя, тут теж не напартачили, на відміну від багатьох інших серіалів, наприклад, “Люцифера” (огляд якого ви можете знайти, клікнувши на текст). Історії по-справжньому цікаві й інколи вони дійсно по-серйозному затягують (немов Конан Дойлові записи про Шерлока Холмса). Ти намагаєшся самотужки допомогти розслідуванню: запам’ятовуєш персонажів, висуваєш теорії та скануєш всілякі дрібниці. А коли та чи інша справа підходить до кінця ти видивляєшся вже із надією в те, що твої теорії були вірними. Якщо ти налажав – то це спонукає краще вдивлятись у подробиці, детальніше все роздумувати та спробувати ще раз, а якщо ж ти розгадав загадку правильно – то відчуваєш неймовірну радість та піднесення, почуваєшся справжнім детективом-сищиком. Також цікаво, що усі ці кримінальні справи інколи пов’язані між собою та несуть спільну розгадку, або ж вони часто можуть переплітатись з історіями головних дійових осіб, тобто, кожна серія міцно вплітається в іншу – й цей факт просто не може не тішити.

Але як буває майже із усіма серіалами, інколи «Готем» все ж втрачає свою магічну здібність та стає неймовірно нудним. Такі моменти бувають дуже рідко, та й, зрозумійте правильно, не так легко зробити величезний серіал й при цьому від початку до кінця утримувати його в одній і тій же формі. Тому, якщо вам раптом під час перегляду стає нудно, то ні в якому разі не розчаровуйтесь у серіалі, адже це – велика помилка, повірте.

Акторська гра та Дійові особи

Як можна здогадатись, лиш за сюжет «Готем» б не став настільки популярним. Наступним, не менш важливим чинником його піднесення є акторська гра.

Щодо цього пункту, все так само чудово. Лишень глянувши на акторський склад, уже з’являється усмішка на лиці. Усі актори грають правдоподібно, стримано, харизматично й немає моментів, коли хтось пере, або ж не дограє. Нерідко можна зустріти якісь жартики, які дійсно смішні та актуальні й часто змушують глядача посміхатись, а тим самим ще раз доводять професійність акторського складу та сценаристів. І якщо ви добре знаєте англійську – то обов’язково дивіться серіал в оригінальній озвучці, адже ні одне дублювання не замінить вам тих вражень, які ви отримаєте від оригіналу. Те, як персонажі розмовляють та взагалі поводять себе в кадрі – це просто музика для вух. Серед героїв, особливо радимо звернути увагу на Харві Буллока, який з’являючись перед камерою одразу ж змушує вас посміхатись. Також доволі непогано зобразили Освальда Коблпотта, або ж Пінгвіна (його зіграв Робін Тейлор). Споглядати за його історією – суцільне задоволення те, як він попри злидні та жебракування, стає одним із знаменитих готемських донів – це щось неймовірне (і знаю, що вам доводиться це читати вже вдруге, але це дійсно неймовірно).

06111377

Ще одна річ на яку слід звернути увагу – це розмаїття персонажів, адже їх у фільмі просто валом навалено. І це не зводить з пантелику, як можна було б припустити, тому що всі персонажі по-своєму особливі та швидко запам’ятовуються. Тай взагалі, якщо полічити те, скільки в «Готемі» було головних героїв – то їх близько двадцяти (і це ще не говорячи про другорядний план). Ну і щодо самих персонажів – то у них теж свої унікальні історії, особливості характеру, які відмінна акторська гра тільки вдало підкреслює.

Атмосфера

І останній пункт, який ми оглянемо – це Атмосфера та Дизайн картини.

Події серіалу, ясна річ, розгортаються в місті Готемі, але в незвичайному Готемі, а в Готемі 80-90-х років, і перенести атмосферу тих часів для знімальної групи, звісно ж, було далеко не легким завданням. Адже, нагадаємо вам, зараз на дворі XXI ст., скрізь вирують технології, люди ходять з Андрійками в кишенях, у всіх штани в обтяжечку, а телебачення вже майже ніхто не дивиться.

kinopoisk.ru

Але дзуськи, хто б що не казав, та все ж дух тих часів також передано якісно та правдоподібно. Коли дивишся серіал – одразу відчуваєш, що події відбуваються далеко не в сучасності. Технологічна планка притримана до історичних норм, люди ходять у тому ж, що й колись, ведуть себе в рамках тих часів. Гаразд, стилістику передано правдоподібно, але це ще не все, адже змішана вона із готемським духом й інколи його по-справжньому можна відчути. Тут є своя атмосфера, як у «Володарі Кілець» чи в бодай навіть «Картковому Будиночку», і це також є однією із хороших сторін серіалу

Отже, без зайвих слів ми вам заявляємо, що із пунктом Атмосфери все також чудово.

P.S.

Ось, власне, й підбіг до кінця огляд. «Gotham» – це дійсно кльовий серіал. Тут виконано на вищій планці усе,  окрім, хіба, що музики… але то неважливо, адже на рівні з рештою це крихітна дрібниця. Тому, якщо ви ще не дивились серіал – то не гайте часу, на вас чекають близько 40 неймовірних серій, протяжністю майже в одну годину. Нагадаємо вам, також, що це ще далеко не кінець й серіал цілком можливо, розкрутиться довжиною ще в кілька сезонів, і хтозна, можливо тут ми побачимо ще й дорослого Брюса Уейна;).

З приводу огляду, будь то подяки, зауваження, побажання, хейтерські месседжі, рекомендації або щось інше пишіть у коментарі (кілька сантиметрів нижче під статтею) адже ваша думка для нас дуже і дуже важлива. Для вас старалась команда Vinsee :).