Головна » Кіно / Огляди Кіно » Огляд / рецензія на фільм Велика Стіна / The Great Wall

Зі всіх кінопрем’єр лютого, я вирішив обрати до перегляду саме “Велику Стіну“, яку американські “кінокритики”, хоча я б називав їх краще кінохейтерами, охрестили фільм одним з найбільших кінопровалів цієї зими ще після першого трейлера до фільму.

Чому я взагалі вибрав саме цей фільм до перегляду? Мабуть, через екшн, адже дивитись на те, як тисячі загадкових монстрів деруться один над одним до Великої китайської стіни, звідки їх поливають градом стріл доволі приємно для ока, принаймні, така думка з’являлась після перегляду трейлерів, от я й вирішив забути про сюжетні, атмосферні фільми і просто насолодитись китайським екшном.

СЮЖЕТ

А Чжан Їмоу, головний режисер фільму, впорався з покладеним на нього завданням доволі непогано, будучи китайцем (я розумію, що у вас горить від цих стереотипів про азіатські фільми, але та ж “Велика Стіна”, котру КНР робив спільно з США, лиш допомагає цьому стереотипу не бути стереотипом)

У фільму є сюжет… він просто є, але й це вже повинно бути хорошою новиною. Сценарій подекуди безглуздий, натягнутий та дитячий, але в цілому йому вдається хоч так-сяк, проте все ж зацікавити глядача.

Починається стрічка вже доволі спірно, нас одразу невдало намагаються ознайомити з головними героями, від чого про них складається хибне враження, роблячи таку собі зав’язку. Далі глядача починають жбурляти з місця на місце з інтервалами в кілька хвилин, нормально не пояснюючи що і до чого. Саме в такій динаміці проходить перша половина фільму, після чого “Велика Стіна” нарешті починає проливати світло на загадкових монстрів, на головного героя та закуту з голови до ніг в різнокольорові обладунки китайську армію.

З мотивацією у персонажів все доволі складно. У Вільяма (головного героя) та його напарника наче все зрозуміло, вони подорожують Азією в пошуках “димного пороху”, загадкової китайської зброї, могутність якої настільки страшна, що навіть армія застосовує її тільки в найскрутніших ситуаціях, однак якось й не віриться, що загін з двадцяти осіб (на початку подорожі їх було саме 20), справді був готовий півроку блукати азійськими степами та горами в пошуках якогось пороху, за який їм навіть не гарантовано, що хтось заплатить. Ну а що ж говорити про китайських воїнів, котрі стрибали зі стін прямо в кубло Тао Тай (тамтешні монстри) на вірну смерть… тут немає чому дивуватись, адже це звичайний зразок хорошої військової дисципліни, от і все.

АКТОРИ І ПЕРСОНАЖІ

Стосовно персонажів, жодного з них розкрити як слід не вдалось, як головних, так і другорядних, ба більше, звертання на ім’я почути тут – велика рідкість (за винятком генералів таємного ордену, перекличку яких проводять доволі часто).

Жартів у фільм понаставляли де треба і не треба, так майже весь гумор тут дитячий, варто згадати хоч як здоровезний монстр гнався на червоний плащ яким його відволікали, як буйвол.

Мет Деймон зі своєю роллю впорався добре. Тут він зіграв загартованого в десятках битв воїна, для якого проливати кров звична справа, а все його життя проходить в подорожах та військовій службі задля грошей, однак у Вільяма всередині досі залишилось трохи людяності, яка й змушує його відмовитись від багатств та допомогти у боротьбі з Тао Тай.

Та й в цілому акторська гра у фільмі непогана, герої, як не крути, а не кам’яні, вони час від часу демонструють гнів, сльози, радість і відчай, до того ж емоції ніяк не награні, а доволі реалістичні. Китайці стримані та охайні, відповідають військовій дисципліні та рідко дають волю емоціям, чужоземці ж (напарник Вільяма та літній європеєць) жадібні та брехливі, хоч і спільно намагаються втекти, проте й один від одного готові позбавитись при ліпшій можливості. В певній мірі, їхні вчинки та поведінка виглядають картонно, але пам’ятаючи, що навіть в минулому 2016 році акторська гра інколи була й зовсім без проявів почуттів, тут Великій Стіні можна сміливо класти плюсик.

ЕКШН

Ось ми й підійшли до того, через що цей фільм переглянула більшість людей… які його переглянули. Як на бюджет в 150 млн. $, картинку можна було зробити значно краще, хоча, з іншого боку, тут немає тієї лютої кольорокорекції як в “Креді Асасина”, чи чорних хмар з падаючими іскрами та попелом, або ж мегакрутих та блискучих обладунків на воїнах, фільм показує битву проти монстрів Тао Тай приблизно так, як вона б виглядала в дійсності, і тут стає трохи не зрозуміло, чи варто сварити цей фільм за поганий екшн та бійки чи ж навпаки, проте, мабуть, все ж варто, адже “Велика Стіна” це саме атракціон, який і повинен брати цією кольорокорекцією, динамічними поворотами камери та всякими іншими штуками-дрюками, котрі повинні радувати око.

І так, екшн тут справді поганий як на бюджет та рік, в якому робили фільм. Монстри без толкової деталізації, вибухи та вогонь як в відео іграх, а навколишнєю природою помилуватись і зовсім не дають, хоча було багато можливостей.

Але не так халтура в якості, як в реалістичності. Бойові рухи та поведінка воїнів ріжуть очі здоровій людині: усі ці шалені стрибки та вивертання, списи, які підкидають воїнів на кілька метрів у гору, влучні постріли в манюнькі зіниці монстрів, що женуть зі швидкістю 50 км/год та вибухівка, яка від Тао Тай живого місця не лишає, а людей, які стоять поруч всього лише відкидає на кілька метрів.

Вийшов би цей фільм ще в році так 2010, така картинка була б більше ніж ОК, але зараз робити такі бійки і таку графіку з бюджетом в 150 млн. $ це чи то неповага до глядачів, чи просто лінь.

Хоча якщо Ви не побачили в трейлері російських “Захисників” графічних лагів, то можете сміливо йти на цей фільм в кіно, не боючись за не найкращий зоровий контакт.

Зваживши всі за та проти, я б не рекомендував вам “Велику Стіну” до перегляду в кінотеатрах, оскільки після перегляду мені стало шкода тих грошей, які я заплатив. Фільм далеко не такий поганий як багато хто очікував, але саме це бажання повернути гроші змушує мене не рекомендувати вам стрічку, тому краще оберіть до перегляду в кіно якусь іншу з лютневих прем’єр.

Оцінка: 57/100