Головна » Ігри / Ігрові Огляди » Огляд передоповнення Uncharted: The Lost Legacy

Підсумувавши буремний життєвий шлях Нейтана Дрейка у Uncharted 4, Naughty Dog, творці серії пригод харизматичного шукача скарбів, пообіцяли, що більше не повернуться до історії пана Дрейка. Однак це ж не значить, що серія, яка так добре годує платформотримача і студію розробників може просто так зникнути на піку своєї слави. Саме тому маємо нагоду насолодитися новою порцією давно знайомих пригод у самостійному доповненні Uncharted: The Lost Legacy, але без участі відомого протаґоніста.

Хлоя і Надін товаришують, мов черепаха і гадюка, словом, — справжні жінки

Цього разу головними дійовими особами виступають Хлоя Фрейзер, колишня коханка і поплічниця Нейтана Дрейка, яку ми зустрічали у Uncharted 2, і професійна найманка Надін Рос, яка добряче потовкла пику і ледь не скрутила в’язи все тому ж Нейту в Uncharted 4, адже була генералом армії головного лиходія гри.

Наша пісня гарна й нова, розпочнімо її знову

За сюжетом Хлоя шукає бивень Ґанеша — реліквію древніх індусів, яку колись давно намагався знайти її батько, але так і не спромігся до неї дістатися. А Надін, як і належить найманці, допомагає Хлої у цій нелегкій справі. Однак усе ускладнюється громадянською війною в Індії, а ще бивень шукає навіжений очільник повстанців Асав, з яким панянкам належить не раз зійтися у запеклому герці, в супроводі вибухів, масштабних поруйнувань і пафосних промов.

В Uncharted кожний кадр — витвір мистецтва.

Uncharted: The Lost Legacy виросла у самостійну гру із намагання зробити доповнення до фіналу квадрології. Але ця самостійна забавка геть повністю склепана із фансервісу. Такий собі сферичний цитатник популярної серії ігор про пригоди в екзотичних краях у вакуумі. Тут є всі цікавинки, якими славиться Uncharted. Непевна підлога і несподіване провалля? Тут їх хоч греблю гати! Блукання бездоріжжям у пошуках частин механізму? Досхочу! Просторові головоломки з велетенськими автоматонами? Задовбетеся рахувати! А потяг пам’ятаєте? Тут теж є такий рівень, і він божественний. Справжнє свято для фанатів.

Гра нетривала, але в міру насичена. Прогулянки крізь пам’ятки старовини змінюються ненудними перестрілками, після чого починається прудка втеча або переслідування, відтак настає мить відвертого діалогу і знову все спочатку. Гравець чи глядач, що сидить поруч з гравцем, не встигає занудитися, увага постійно перемикається на нові події, і веселощі продовжуються.

Сильна, самодостатня, Uncharted

Стосунки між Хлоєю і Надін дуже натягнуті, навіть більше, аніж це було між Нейтом і його братом Семом. Обидві жінки мають свої переконання, несумісні з переконаннями напарниці. Але вони залежні одна від одної і перебувають на рівних — ніхто нікому нічого не винен. І через оцю рівність та безпорадність обох, через прагнення домінувати і підпорядковувати постійно спалахують суперечки.

Відчуття пошуку скарбів не зникає більшість ігрового часу. Однак це не головне в Uncharted.

Словом, за розвитком відносин цих двох мужніх і винахідливих жінок спостерігати дуже цікаво. Взагалі незвично побачити самодостатніми особистостями другорядних персонажів, які раніше були потрібні лише аби відтінити якусь рису характеру Нейтана Дрейка. Сценаристам вдалося розкрити персонажів і розповісти дві дуже різні, цікаві і розлогі біографії усього лише кількома куцими діалогами.

Весело, хоч в око стрель

Ґеймплею цього разу, мабуть, найменше, порівняно з усіма іншими іграми. The Lost Legacy ще більше схожа на довгометражний фільм на 8 годин, який легко пройти на одному диханні. Але ті невеличкі ігроладні шматки, коли доводиться побігати і постріляти, виконані вельми доладно. Двох однакових перестрілок тут нема. Вони й справді поставлені, як у хороших бойовиках старої школи. Ось вам стрілянина на нестійких уламках храму, що саме зараз розвалюється. Ось перестрілка у депо під градом куль з гелікоптера над головою, а ось тихенькі скрадання порогами водоспаду і безшумне усунення повстанців.

До того ж тут доволі зручно кататися на джипі і на прохання фанатів навіть зробили величезний відкритий світ, де можна поїхати, куди заманеться та пошукати в руїнах древньої індійської цивілізації якихось скарбів. Проте сюжетного обґрунтування цим пошукам нема, тому ачівка за збір усіх токенів навіки залишиться украй рідкісною. Нікому нецікаво обнишпорювати древні каменюки, якщо від цього не залежить виживання чи не розвивається сюжет.

Нічого дивного, просто 30-метрова статуя-головоломка. Просто посовайте важелі і насолодіться впливом на щось настільки масштабне.

Засмутили рідкісні, але обов’язкові рукопашні сутички. У Uncharted 4 перекачана тестостероном Надін Рос давала такого тягла обом Дрейкам, що важко уявити, як вона не повбивала всіх своїх найманців. А у The Lost Legacy пані Рос на пару з панею Фрейзер не могли дати раду немолодому інтеліґентному ватажку повстанців. І під час оцих боїв дуже легко відчути себе мобом із Assassin’s Creed, адже дівчата украй рідко нападають одночасно удвох, постійно одна на підлозі валяється, відходячи від потужного підсрачника Асава, а інша намагається ухилятися від його ударів.

Три кубики графонію у вену

А графічно The Lost Legacy залишається найдовершенішою грою на консолях. Вражає все. Від краплин поту на шиї героїнь до надвечірньої заграви над далеким обрієм, вкритим густими зеленими хащами. Від прилиплого до чола пасма волосся до динамічно нанесеного бруду на дрібні деталі зброї. Від порхання папуг із краю урвища у провалля до волосин на потилиці слонихи, що люб’язно погодилася підвезти поплічниць.

Заключний рівень Uncharted: The Lost Legacy — це свято для фанатів.

Будь-якої миті ставите на паузу і ліпите зняток, що може бути витвором мистецтва. Картинка довершена як технологічно, так і композиційно. А які тут кола на воді від запливів Хлої, які безмежно красиві квіти на схилах пагорбів, які яскраві вибухи. Словом, нащо той сюжет і ґеймплей, коли є така красива графіка?

Норм, але досить

Порівняно з іншими подібними доповненнями, як ось Dishonored: Knife of Dunwall або The Last of Us: Left Behind, The Lost Legacy суттєво поступається, адже не пропонує абсолютно нічого нового. Ані за сюжетом, ані за ігроладом. Просто перезібрана наново пригода із вже готових і давно випробуваних елементів. Погано це чи ні залежить від того, з якими відчуттями ви закінчили Uncharted 4. А якщо ви не гралися досі у жодну гру серії, то негайно виправте це непорозуміння.

Новий Uncharted залишиться у спогадах ось такими краєвидами.

Попри незначні недоліки, самокопіювання і відсутність нових ідей, Uncharted: The Lost Legacy залишиться найяскравшіою відеоігровою подією цього літа і чудовою альтернативою відпустці, адже у якій ще грі ви побачите стільки мальовничих хащів і незасраних туристами пам’яток архітектури?

Оцінка: 7,5