Головна » Кіно / Новини Кіно » Капітан Філіпс – [ProKino] огляд фільму

Фільм «Капітан Філіпс» – це спроба режисера занурити нас у неспокійне море поблизу Сомалі та ще й в часи найбільшого розквіту піратства там. І ця спроба, скажу вам наперед, дуже і дуже вдала!

kinopoisk.ruЗ самого початку «Капітан Філіпс», манера зйомки та наступного монтажу фільму, поступово та спокійно занурює нас в атмосферу життя справжних моряків, та персонально самого капітана Філіпса. Він тут головний герой та «Герой», з великої літери «Г», саме на його плечах лежить порятунок екіпажу судна «Маерск Алабама» від відчайдушних піратів.

Сам фільм умовно поділяється на дві геройські частини. Перша це порятунок екіпажу судна на борту самого судна «Маерск Алабами», а друга, це порятунок життя капітану з піратського полону за межами судна «Маерск Алабама».

kinopoisk.ruОбидві частини, а особливо перша частина, є прикладом неймовірної сміливості, сили розуму та самопожертви героя Тома Хенкса. Мені взагалі здалося, що капітан Філіпс просто шаховий гросмейстер, який був не випадково відправленим на судно, щоб всіх врятувати, адже жоден з членів екіпажу так і не загинув, і навіть не був ушкоджений. Капітан завжди був на крок, або навіть декілька ходів попереду, піратської шайки.

Режисером фільму виступив Пол Грінграсс, якого ви могли помітити на режисерському кріслі таких фільмів, як «Перевага Борна», «Ультиматум Борна» та, найостанніший з них, «Зелена Зона» (більше відомого «Не брати живцем»). Всі вище зазначені фільми оцінюють у близько 8 з 10 балів, що є непоганим результатом, адже режисер і справді глибоко занурюється в атмосферу тієї ситуації в яку він ставить свого головного героя, щоб згодом занурити туди і нас, глядачів. Режисеру вдавалося таке занурення раз за разом, тож новий фільм «Капітан Філіпс» не виявився виключенням. Весь антураж морського життя, а також життя сомалійських піратів, виданий нам таким як він є, без зайвого гламуру. Все по справжньому.

kinopoisk.ruДо речі дивно, що Метт Деймон не став капітаном Філіпсом? Мабуть на цей раз він був зайнятий в зйомках «Елізіуму: Рай на Землі». Я не хочу сказати, що обраний актор на роль капітана Філіпса виявився гіршим, мені він навпаки дуже сподобався. Іноді, навіть, виникало враження, що Том Хенкс був просто створений для цієї ролі. Він вів себе, по капітанські, надав своєму герою певної харизми та відчуття справжності цього капітана.

Важливим фактором, відчуття справжності від фільму, стала камера, що постійно рухається разом з рухом хвиль або з подихом оператора, що її тримає. Велика кількість крупних планів, також змушує відчути, що пірати знаходиться просто за дверима входу в кінотеатр, і чекають на вас.

Єдине, що мене знову і знову бісить у всіх типових американських фільмах, саме як цей, так це нав’язування безмежної влади, все обізнаності, професіоналізму, а простіше кажучи: «Ніхто крім Американців не врятує світ». Та годі вже, в морі біля берегів Сомалі, знаходиться військова флотилія з усього світу, але ж «ніхто крім  Американців не врятує світ».

Мені фільм сподобався. Він тримає інтригу майже до самого кінця, хоча мабуть більшість і знає, що Капітан Філіпс зилишиться живим, але ж «як?» і «завдяки чому?», залишається загадкою, аж до самого кінця.

Приємного перегляду!

[magz_title style=”red”] Фабула фільму «Капітан Філіпс» [/magz_title]

На початку квітня 2009 року, поблизу берегів Африки, кілька сомалійських піратів атакують і намагаються захопити масивний контейнеровоз MV Maersk Alabama. Команда корабля активно пручається і в кінці кінців не дає взяти себе в полон. Загарбники змушені ретируватися і залишити судно на невеликому катері, прихопивши з собою старенького капітана Річарда Філліпса…

[magz_title style=”red”] Трейлер фільму «Капітан Філіпс» [/magz_title]

• Кінофакт фільму «Капітан Філіпс»
  1. Том Хенкс виконав роль Річарда Філліпса – капітана корабля «Маерск Алабама». Персонаж Хенкса з фільму «Форрест Гамп» (1994) народився і виріс в штаті Алабама, а також деякий час був капітаном риболовецького судна.

Режисер:

• Пол Грінграс
      Актори: