Головна » Кіно / Огляди Кіно » Конг: Острів черепа – рецензія на фільм

Усім доброго дня! У пінгвінят він точно добрий, адже нещодавно відбувся прес-показ кінокартини «Конг. Острів Черепа». Звісно ж, команда pingvin.pro не могла пропустити ще одну екранізацію легендарної кінофраншизи. І сьогодні, в день прем’єри, ми готові поділитись з Вами враженнями!

Розпочнемо з того, що цьогорічна картина – це вже 9 появлення легендарного примата на великих екранах (якщо не враховувати шедевр від The Asylum).  «Конг. Острів Черепа» є черговим перезапуском серії, та другою частиною в серії майбутніх фільмів-протистоянь «Годзіла-Конг».

Отож,  на вулиці 1974 рік, війна у В’єтнамі тільки закінчилась. В цей час у США корпорація «Монарх» повідомляє, що завдяки знімкам із супутника їм вдалось віднайти острів, що знаходиться десь посеред Тихого океану, і протягом всієї історії свого існування був прихований від людства. Не гаючи часу, уряд дає дозвіл на експедицію до острова.  Офіційною причиною відрядження була геологічна розвідка. Зібравши штат вчених та заручившись підтримкою військових, експедиція вирушає на острів Черепа. Вже на початку фільму глядачу дають зрозуміти, що науковий інтерес «Монарха» до таємничого острова полягає зовсім не в пошуках та дослідженнях цінних мінералів. Майже одразу після висадки на суходіл  та коротенької зустрічі з місцевим викидайлом Конгом, герої стрічки розуміють, що цей незайманий клаптик землі зовсім не належить людям, і розпочалась гра, на кону якої стоїть власне життя.

Конг

Прогулянка кладовищем родини Конга

Одразу  зазначаємо, що очікувати від сюжету неймовірних твістів не варто. Слід пам’ятати – перед нами 100% блокбастер. Тож в рамках жанрової приналежності кінострічки все виконано на достатньо хорошому рівні та з традиційною відсутністю оригінальних ідей (в межах жанру). Та все ж, історія гармонійно поєднується з іншими складовими, створюючи у підсумку атмосферу захоплюючої подорожі. До мінусів сценарію також відносимо неоднозначну драматичну складову через невпевнені спроби пояснити  мотивації героїв та ідентифікувати другорядних персонажів в очах глядача. Але все це безнадійно губиться в неймовірній гущі  пригод та в шаленому темпі картини.

Персонажі

Переходячи до аналізу персонажів стрічки, зазначимо, що їх тут достатньо багато, тож виділимо основних.

Головні ролі у фільмі дістались  Тому Гідлстону, Сему Джексону та Брі Ларсон. Також у фільмі з’явились такі відомі актори, як  Джон Гудмaн та зірка комедій Джон Райлі.

Абсолютно усі персонажі у стрічці страждають від слабкої роботи сценаристів, яка проявляється у скупому та зовсім нерівномірному розкритті образів. Звичайно, мова не йде про драму,  де потрібно змальовувати душевний стан кожного з персонажів.  Та все ж, мати у розпорядженні такий талановитий каст і фактично повністю проігнорувати особистості головних героїв можна вважати чи не злочином.

Окремим пунктом хотілось би відмітити Сема Джексона в ролі полковника Престона Пакарда. Так, з його сторони – хороша акторська гра. Та герой вийшов настільки шаблонним, що виникає відчуття початку 2000их. Звертаємось до творців: шановні, тут не діє математичний закон «мінус на мінус дорівнює плюс». Якщо у вас є кліше, і ви його помножите на кліше, ви отримаєте ТОВСТЕЛЕЗНИЙ мінус, і ліпосакції у вигляді сиквелів можуть вас не спасти.

Звісно, персонажі Гідлстона та Ларсон також страждають від подібного роду помилок,та в їхньому випадку це не настільки кидається в очі. Конрад та Вівер мають набагато яскравіше оточення, що компенсує певні недоліки в пропрацюванні образів.

А сюрпризом став сам  цар острова Черепа – Конг. Володар цих країв є велетенською горилою, що захищає острів від зовнішніх та внутрішніх ворогів. Окрім відмінної якості спецефектів (про що ми поговоримо згодом),  Конг здатен потішити глядача також  і на емоційному рівні. Однозначним плюсом стрічки є акцентування уваги на особистості примата. Король острова Черепа однозначно здатен якщо не сподобатись, то змусити себе поважати! Протягом фільму кредит довіри до нього зростає. А ближче до середини стрічки, він постає перед глядачами у всій красі, демонструючи свою велич та мудрість. На жаль, жодних наскельних розписів теорії експоненційного розпаду атомів,  написаного кров’ю ворогів очікувати не слід, все в міру. Та все ж, в його авторитеті сумніватись не доводиться, а його життєва дилема цілком здатна викликати в глядача співпереживання.

Візуальна складова та звукове оформлення

Ну що ж, а тепер настав час розповісти Вам про те, що робить блокбастери блокбастерами, те, заради чого варто подивитись цей фільм у кіно! До Вашої уваги найкраща частина фільму «Конг. Острів Черепа»візуальна  складова.

Кінострічка вміє вразити. Таємничий острів тішить глядацьке око яскравими пейзажами. В картині Джордана Вот-Робертса значну увагу приділено саме динамічній зміні локацій. Навколишнє оточення героїв, незважаючи на всю свою яскравість, водночас викликає почуття деякої штучності чи казковості. Та разом з тим, поєднання пейзажів на загальному тлі створює атмосферу унікальності та багатогранності острову. Флора та фауна острова ефектно взаємодіє з героями, створюючи для них все нові випробовування, демонструючи всю могутність і масштабність природи.

Постановка та операторська робота також на висоті. Так, тут присутні нелогічні моменти. Та в порівнянні з тією кількістю епічного контенту, яким цей фільм просто переповнений, на них можна закрити очі і пробачити це режисеру. Сам Джордан Ван-Робертс можливо і не має чітко вираженого власного стилю, та його талановитість та потенціал не викликають жодних сумнівів. Вдала компіляція старих режисерських прийомів у поєднанні з сучасними технологіями вправно підкреслюють всю масштабність стрічки.

До мінусів картини, в аспекті режисури, можна віднести перевантаженість моментами у стилі «щожцевбісавискочило!?».  Після другого-третього разу, наступних 10 аналогічних епізодів не виглядають доречними, а під кінець це взагалі починає дратувати.

Звукову складову теж слід віднести до позитивних сторін фільму. Тут Вам і Black Sabbath, і Creedence Clearwater Revival і ще багато-багато іншого чудового музичного супроводу, який ідеально доповнює не лише атмосферу 70-их, але й прекрасно співвідноситься з подіями, що відбуваються, додаючи цьому вибуховому коктейлю неординарний післясмак.

Вердикт до стрічки «Конг. Острів Черепа»

Роблячи підсумок всього вищесказаного, «Конг. Острів Черепа» – це ще один багатобюджетний голлівудський блокбастер з хорошим акторським складом, якісною режисурою та відмінним музичним супроводом. Так, кінокартина хворіє на типові «болячки» жанру. Та, незважаючи на всі негативні сторони, даний кінопродукт покликаний в першу чергу розважити глядача, і з цією функцією він успішно справляється.

Тож, якщо оцінювати «Конг. Острів Черепа» відповідно до його жанрової приналежності, то стрічка сміло претендує на оцінку 8.8/10, якщо ж оцінювати його як самостійний суб’єкт кінематографу, то від нас фільм отримує 6.9/10. Рекомендовано до перегляду в 3D, чи ще краще в IMAX 3D.