Головна » Кіно / Огляди Кіно » «Королівство» зірок ММА (огляд серіалу)

Настав час для кривавих бійок та з’ясування стосунків. Нова порція огляду серіалу про справжніх чоловіків. Якщо ви фанат Конора Мак-Грегора або хоча б знаєте про кого йде мова, то це може здатися вам цікавим. А розповісти я хочу про проект «Королівство» («Kingdom»). Пілотний випуск вийшов у жовтні 2014 року та з головою заринув глядача у світ ММА (Mixed Martial Arts — змішані бойові мистецтва). Дуже влучний жанровий стиль обрали творці: спорт (виснажливі тренування, запеклі бої, сила духу) та драма (особисті переживання героїв, сімейні стосунки, кохання).

Після успішного старту серіал продовжили на другий сезон. Нині всі бажаючі можуть переглянути три сезони по 10 серій у кожному. Варто зауважити, що режисери проекту мають у своєму арсеналі багато гарних та визнаних загалом робіт. Тому в їхню відзняту історію віриш із перших хвилин. Наприклад, Майкл Морріс відомий за роботою «Картковий будинок», Адам Девідсон поставив «Декстера», «Форс-мажорів», а ім’я Гері Фледера можна побачити в титрах «Щита».

Основні дії сюжету розгортаються навколо сім’ї професіональних бійців ММА. На чолі стоїть батько сімейства Альвей «Алві» Куліна (Френк Ґрілло). У минулому він мав запаморочливу кар’єру, але на пенсії не думав навіть забувати про своє покликання. Герой відкрив власний клуб, де тренував усіх охочих, серед яких його сини та друг. Весь час Алві повертається до свого минулого, він не може змиритися з тим, що молоді хлопці можуть дати йому фору. Але екс-чемпіон доводить, що найкраще тренера ніж він годі і знайти. З головою він поринає в тренувальний процес та підготовку майбутніх зірок рингу. Жодна історія не буде розвиватися без жінки. Це також не виняток.

Партнером по бізнесу та дівчиною Алві за сумісництвом є Ліза Прінс (Кіле Санчес). Вона із заможної родини і при відкритті зали «Navy ST» вклала чи не більшу частину грошей. Проте, варто зазначити, що все майно рахувалося за старшим Куліна. Тобто, офіційно дівчина не мала жодних прав на залу. Вона з останніх сил намагається розумно розпоряджатися коштами, вчасно закривати рахунки, не накопичувати борги. Але коштів все одно не вистачає, вони стрімко йдуть в «мінуси». Але це навіть не дивно, якщо брати до уваги хто приходить на тренування.

Як мінімум: брати Нейт (Нік Джонас) та Джей (Джонатан Такер) Куліна. Вони сини головного героя, а отже гроші не платять і двері для них завжди відчинені. Молодший Нейт — зірка тогочасних боїв і вважається найперспективнішим, навіть не дивлячись на травму. Старший — Джей — зміг повернутися до боїв, відмовившись від пагубної звички, та став більш відповідально ставитися до тренувань і змагань. Ну що, тепер можна взяти і максимум: колишній хлопець Лізи Раян Вілер (Метт Лауріа). Він нещодавно вийшов з в’язниці, де відбував термін за побиття батька. Через свій запальний характер, алкоголь і наркотики Раян втратив все — славу чемпіона, кохану і сім’ю. Тренер дає йому другий шанс на нормальне життя, наповнене сенсом. Ну і зрозуміло, що бонус-плюс — це безкоштовні тренування.

Автори сценарію гарно попрацювали над сюжетом. Хоча використовували перевірені історії — стосунки батьків і дітей, любовний трикутник, суперництво. Все це примітивно, але сценаристи виконали непогану роботу по їх адаптації в спортивну драму. Треба зазначити, що передати глибину почуттів, характер і напругу ситуації всім акторам вдається відмінно. Вже до кінця першої серії навіть ніжні дівчата відчують, як адреналін зростає в крові і стискаються кулаки. Френк Ґрілло не вперше знімається в ролі бійця: до «Королівства» була картина про боксерів «Воїн», а в фільмах «Судна ніч 2» і «Патруль» його герої також володіли мужністю і не аби якою силою. Тому в його перевтілення на екрані легко повірити з найперших секунд появи.

Належним чином треба зазначити спортивну підготовку акторів. Навіть професійні спортсмени відкрито заявляють, що з екранів глядач бачить справжніх бійців. Таких результатів вдалося досягти завдяки тому, що акторам допомагали справжні майстри — Грег Джексон і Джо Стівенсон. Разом з основним акторським складом в картині знялися і справжні учасники боїв ММА. Саме це зробило серіал таким достовірним в постановці спарингів і тренувань в залі. Варто зазначити, що професійна сфера з натхненням прийняла серіал, навіть президент UFC Дейна Вайт, із задоволенням стежив за сюжетом драми.

Сценаристи Байрон Баласко («Проблиски майбутнього», «187 Детройт»), Володимир Цветко («Якось у казці») і Скотт Вілсон («CSI Місце злочину») відмінно зобразили кожного героя, показавши їхню неоднозначність і дуалізм характеру. Всі герої «Королівства» цілком живі, таких же хлопців можна зустріти на вулицях міста. Вони далекі від ідеалу, їх поведінка непередбачувана. У деяких епізодах добре продемонстровані благодійне терпіння і відмова від агресії. З іншого боку, буває складно передбачити, що саме зробить герой в тій чи іншій ситуації, оскільки його дії під владою емоцій не завжди логічні. Але чим більше ми знайомимося з героями, тим зрозуміліші їхні мотиви. Однак серіалу відчайдушно бракує гумору та легкості. Адже життя — це не тільки бороться, яка показана в серіалі. Це ще й моменти радості, легкості, душевної рівноваги та веселих жартів.

Також складно повірити і в розгульний спосіб життя бійців ММА. Тренування займають багато часу, їм віддають майже всі сили, і знецінювати всі старання наркотиками і алкоголем нерозумно і нелогічно. Спортивні драми, в більшості своїй, покликані мотивувати глядача на важку роботу в залі, на перемоги, на розуміння цілей, а ось в «Королівстві» такі заклики ще доведеться пошукати.

Важке життя бійців серіалу «Королівство» нікого не залишить байдужим. Під час перегляду глядач переживає разом з ними всі злети і падіння. А це важлива якість для багатосерійних серіалів. А ось дітей і підлітків краще тримати від екранів подалі, адже у фільмі використовується ненормативна лексика, а також показані епізоди вживання наркотиків, безтурботної п’янки і досить відверті еротичні сцени.