Головна » Кіно / Огляди Кіно » Огляд фільму «Валеріан та місто тисячі планет»

Попри те, що вже минув цілий тиждень з прем’єри цього літнього французького блокбастера, ми вирішили, що ще не пізно звернути на нього свою увагу та розібратися, що він собою являє. Чи відбулося тріумфальне «повернення» Бессона? Чи заслуговує картина «Валеріан та місто тисячі планет» на щось більше, ніж дуже посередні відгуки критиків і справжнісінький касовий провал? Та, мабуть, найголовніше: чи варто присвятити саме цьому фільму трохи свого вільного часу цього спекотного сезону? Сподіваємося, наш невеличкий огляд допоможе вам знайти відповіді на ці питання та вирішити й собі, чи дати шанс цьому кінотвору.

Відео огляд фільму «Валеріан та місто тисячі планет»

«Валеріан та місто тисячі планет» – остання на сьогодні робота режисера, який свого часу наробив чимало галасу не лише у рідній Франції, а й у світовому кінематографі. Люк Бессон зняв такі визнані стрічки, як «Нікіта», «Леон» і, звісно, «П’ятий елемент», певною мірою духовним послідовником якого можна назвати його найновіший фільм. Та протягом останніх двох десятиріч він, здається, якось призабув, яким чином треба вражати аудиторію поповненнями свого творчого доробку. І от той самий сміливий, еклектичний, нестримний Бессон повертається. Із передовими досягненнями комп’ютерної графіки, неймовірними масштабами та не найочевиднішим кастингом.

Дія фільму відбувається у віддаленому майбутньому, коли Міжнародна космічна станція перетворилася на домівку для мільйонів представників із різних куточків усесвіту. У цьому великому місті під назвою Альфа вони живуть разом у злагоді й діляться знаннями та надбаннями своїх культур. Першокласні спецагенти Валеріан і Лорелін виконують секретні завдання, забезпечуючи лад і безпеку людського виду. Та їхнє нове завдання, пов’язане з одним милим звірятком і з однією зниклою расою, виявляється досить загадковим і непередбачуваним. Наші герої мають розслідувати таємницю й відвернути небезпеку, що загрожує Альфі й мирному співіснуванню.

Нова картина постановника заснована на впливовій серії коміксів у жанрі космоопери «Валеріан та Лорелін», що почалася ще у 1967 році та вважається безсумнівною класикою. Екранізація хоча й має неодмінний ретро-складник та й узагалі дуже традиційна у змістовому аспекті, все ж таки більш екстравагантна, ніж типові представники жанру, та не боїться заходити на територію відвертого кітчу. І завдяки цій своїй пишності, чудернацтву й багатству кольорів приємно виокремлюється на тлі як інших робіт у жанрі, так і більшості блокбастерів цього року.

Ефектний візуальний ряд – чи не найсильніша сторона картини. Бессон подарував нам найдорожчий європейський фільм за всю історію (його бюджет становить щонайменше 177 млн доларів, а дехто припускає, що й усі 210 млн). І це таки помітно на екрані! Зазначимо одразу й чітко: якщо ви дуже цікавитесь фантастикою (зокрема, космічною) або просто полюбляєте достойне видовище незалежно від жанру, цього місяця «Валеріан» – ваш варіант номер один для перегляду на великому (шукайте найбільший!) екрані та бажано у 3D (хоча й не забуваємо про 3D-реліз «Термінатора 2»).

Стрічка зачаровує різнобарвністю, масштабами й численними шикарними екшен-сценами (перша з них особливо оригінальна, але й інші не поступаються насиченістю). До того ж усе, що ми бачимо на екрані, вражає своєю неоднорідністю: різноманітні іншопланетні види, багата флора і фауна, неймовірна кількість локацій, видів транспорту і пристроїв. Тільки встигай уважно роздивлятися всю цю дивовижу і необмежений політ фантазії творців!

Та все ж таки ще більш ключовим складником є, поза сумнівами, персонажі й актори, які їх грають. На одних лише (навіть настільки гарних) спецефектах і грамотному представленні світу, де розгортається дія, далеко не поїдеш. Тож чи впоралися Бессон і компанія з цим? І так, і ні.

Пара головних героїв мені здебільшого сподобалася. Захоплює їхня відважність і водночас простота, позитивний настрій, відданість справі та одне одному. За розвитком дії спостерігати цікаво саме завдяки приємним центральним образам і акценту на їхні стосунки. Кара Делевінь і Дейн Да Гаан, попри всі сумніви, цілком добре впоралися зі своїм завданням, хоча й не на одному рівні. Пальму першості варто віддати Делевінь, бо вона легко й упевнено затьмарює свого колегу. Дует настільки органічно спрацьовує передусім завдяки її зусиллям і вдалому потраплянні в образ. Коли дивишся стрічку, щодо цього з’являється міркування, яке чи не найкраще характеризує ситуацію з центральними персонажами: як вони могли викинути з назви ім’я Лорелін? Та залиште оригінальне найменування, де обом спецагентам знайшлося місце! Я міг би навіть припустити варіант без імені Валеріана, якщо вже треба вибрати одне з двох. Але точно не так, як вийшло.

Та інша, серйозніша проблема полягає в тому, що коли камера та сценарій хоча б трохи відволікаються від наших героїв, виявляється, що заряду енергії, аби тримати увагу, зовсім немає. Добре, що це стається не так часто, але фільм, на жаль, не може похизуватися галереєю достойно прописаних образів. Щоправда, варто зазначити, тут є ще справді яскрава, хоча й не надто велика роль Ріанни. З нею пов’язана одна з найшикарніших сцен стрічки, але також і момент, який є зовсім не виправданим, і реалізація якого просто провалена. Ще тут є не менш яскраве камео одного талановитого актора, але триває воно ще менше.

Багато очікувати від вельми посереднього сюжету не варто. Відчувається, що Бессону потрібно було хоч якось зв’язати докупи всі ці шалені й місцями дуже навіть веселі пригоди Валеріана та Лорелін, які активно потрапляють у незвичайні ситуації та дивовижні місця, змушені неодноразово рятувати одне одного, а також іще й мають вирішити, куди рухати власні стосунки. Все це реально захоплює, але коли треба залучити другорядних персонажів або чітко й послідовно розвивати умовний сюжет, кіно починає кульгати й буксувати. Хоча тут є спроби вплести коментар щодо політичної проблематики, його реалізація настільки ж проста й банальна, наскільки й такої собі детективної інтриги з великим викриттям. Та й поодинокі силкування додати драматизму нічим не кращі й погоду не роблять.

Усі ці очевидні недоладності спричиняють нерівномірний темп, що особливо виявляється у другій половині. Так само, як і певну затягнутість. Та загалом фільм не дає занудьгувати, адже невпинний та оптимістичний головний дует майже завжди перебуває у центрі уваги, а бенкет візуальної розкоші продовжує вражати. А ще ж тут є неперевершений опенінг, пара чудових композицій, танцювальний номер, удосталь гумору та трохи файної сентиментальності.

Отже, якого висновку ми врешті дійшли? «Валеріан та місто тисячі планет» – насичена й буйна, хоча й не довершена космофантасмагорія, що чудує своїм зовнішнім виглядом, захоплює духом пригод і тішить головними героями. Так, фільму відверто бракує гідно проробленого сюжету, глибоких персонажів, а також хоча б мінімально переконливого драматизму. У більшості аспектів він ніколи не досягає рівня «Зоряних війн», «Вартових галактики» чи ігор серії Mass Effect (з ними теж чимало схожостей). Це не бездоганний твір, але дуже амбітний, дуже атмосферний і дуже яснобарвний. Приємна й доречна літня розвага, яка дарує певну порцію світлих емоцій. Нам здається, що незважаючи на недоліки, «Валеріану» варто дати шанс, принаймні якщо цей жанр вам не байдужий.