Головна » Кіно / Огляди Кіно » Огляд фільму «Вартові Галактики 2» / «Guardians of the Galaxy 2»

Вартові Галактики – одна із найкращих кіно-робіт Marvel, після перегляду якої вдоволеними залишаються як звичайні глядачі, так і “прискіпливі” критики. Саме у цьому фільмі Marvel Entertaiment уперше вирішили відійти від своїх власних стереотипів, і зробили більш доросле кіно.

І ось, за два роки після прем’єри «Вартових Галактики» у кінопрокат виходить сиквел – «Вартові Галактики 2». Що у цьому фільмі хорошого, що поганого – на ці питання ми вам сьогодні спробуємо дати відповідь.

У СТАТТІ МОЖУТЬ БУТИ ДЕЯКІ ДРІБНІ СЮЖЕТНІ СПОЙЛЕРИ ЗАДЛЯ СТВОРЕННЯ ЯКІСНІШОГО ОГЛЯДУ!

Режисерське крісло та крісло сценариста у цьому фільмі, як і в попередній частині, довірили Джеймсу Ганну. Він чудово зміг заявити про себе саме першим фільмом, адже далеко не в останню чергу його участь у створенні зробила «Вартових Галактики» хорошим фільмом, тому Marvel без вагань вирішили залишити за Джеймсом Ганном ті ж доручення.

От взагалі цікава історія. Перші 10 хвилин фільму я не міг зрозуміти, що за чортівня твориться перед моїми очима, я дивився на вартових і не впізнавав їх, вони мені здавалися якимись фальшивими, дитячими і безглуздими, однак чим більше хвилин хронометражу згасало, тим краще я розумів, що це не головні герої змінилися, а просто я геть забув, у чому ця їхня особливість – вони ж і мають бути такими підступними, завжди чваритися і непристойно говорити. Тому можу сміливо сказати, що вартові ні каплею не погіршали за цих два роки, швидше, навіть стали ще правдоподібнішими і більш схожими на живих людей.

Стосовно сюжету, назвати сюжет не цікавим язик не повернеться, але й дуже багатим на події і захоплюючим про нього не скажеш. Через те, що на сеанс прийшло всього 10 людей, і ніхто біля мене не сидів, я постійно вертівся, крутився, навіть лягав, бо середина фільму дійсно трохи провисає, хоча це, швидше за все, саме через дикий хронометраж стрічки (більше двох годин), якого для тієї історії, яку нам тут розповідають забагато… хоча з “Величним століттям: Роксолана” все одно не зрівняється жоден фільм.

Також з недоліків я б відзначив не зовсім правильне поєднання дорослого і дитячого. У фільмі дуже багато брудного лексикону, чимало вбивств, розмови про секс, статеві органи і т.д. , але попри це у «Вартових Галактики 2» ви знайдете тонни ідіотських, дитячих моментів, яким геть не місце в такому фільмі. Це і тягання Ґрутом стокілограмових залізяк під носами у хоч і сонних, але все ж солдатів, і криворукість будь-якого пілота, окрім важливих сюжетно персонажів (особливо це помітно у сцені з сотнями космічних безпілотників і одним єдиним кораблем вартових, який ще й достобіса великий)

У фільмі є як хороші, так і погані жарти, а ще їх тут більше, ніж у середньому в інших фільмах Marvel.  В основному Вартові Галактики досі чудово піднімають настрій, стрічка дає велику порцію подекуди просто шалено смішного і трольного гумору, але жарти “ні до села, ні до міста” тут теж присутні в нічогеньких кількостях. Більшість поганих жартів просто знайшли собі місце саме під час одного з тих “дитячих моментів” фільму, і, на жаль, прижитись там їм не вдалося.

Однією з особливостей цього фільму є ще й те, що десь 15% від усього хронометражу вам доведеться слухати на фоні музику з 80-90-х рр. Більшість людей, звісно, тепло оцінила такий OST в першій частині, але все ж надмірна кількість тогочасного музла може багато-кому набриднути, хоча я особисто слухав із задоволенням кожну нову пісню.

Коротше, сюжет у Джеймса Ганна зробити вийшло. Тут, на жаль, без косяків не обійшлось, але більше, як похитати пальчиком тут проти сценарію нічого не скажеш.

Персонажі

У «Вартових Галактики 2» майже повністю залишився той самий акторський склад, що й у першій частині (єдине, тепер немає Ронана, інші ключові герої досі тут).

Персонажі вийшли такими ж хорошими, як і раніше. Ми маємо такого ж ніби і серйозного, але в середині чутливого Пітера Квілла (Кріс Прет), з вигляду жорстоку і сувору Ґамору (Зої Салдана), бридкого і дурного, проте смішного Дракса (рестлер Батіста) і безпринципового, хвацького Ракету (Бредлі Купер), а ось Ґрут (Він Дизель) в цьому фільмі, як персонаж проявив себе дуже слабо, порівняно з попередником.

От де великий хронометраж фільму все ж добре себе проявив, так це в розкритті персонажів. Тут якраз шикарно вистачило екранного часу на всіх, у кожного вартового (за винятком Ґрута) була своя міні-історія, яка офігенно оживляла всю картину, і те, що саме історія з Квіллом та його батечком крутиться в центрі фільму геть не означає, що «Зоряний Лицар» отримав більше екранного часу за інших. Особливо мені сподобалось те, що вони зробили з Йонду, а останні хвилини хороша гра акторів змусила потекти по щоці легку сльозу.

З мотивацією теж у більшості все в нормі, але от те, яка фінальна мета у головного антагоніста фільму дуже сильно розчарувало. “Перетворити весь всесвіт на себе, і залишитися єдиною істотою у цілому світі”, що, чувак? Ти ж щойно казав що “попри вічне життя, мені ніколи не стає нудно, бо я маю якусь мету, завжди чогось прагну”. А чого ти будеш прагнути, коли нічого в цілому світі окрім тебе не буде?

Як розумієте, з персонажами приблизно та ж ситуація, що й з сюжетом. В цілому, круто, але все ж є деякі косяки…

Картинка

У Marvel завжди топова для свого часу картинка, тому говорити про її якість не варто. Краще розказати про те, під яким кутом ця картинка подається.

«Вартові Галактики 2» мають свою чітку стилістику, і зараз не просто про кольорокорекцію і гримування, а й про операторську роботу. Якась така певна планка якості тримається протягом цих усіх двох годин, і де не глянь, твої очі скажуть тобі, що це саме «Вартові Галактики 2», а не який-небудь інший фільм.

Це кіно не зупиняється на деталях, не робить паузи, воно постійно рухається і показує щось нове. Але от є у мене претензія до гримерів та стилістів, бо після того, як подивишся на Ґамору, а потім ще й на Йонду, так і відчувається, що під цим гримом звичайна біленька людська шкіра. Ну зробіть ж ви комусь шорстку дерму, комусь товсту, а комусь волохату, чи що. Та й узагалі, починає набридати біологічна ідентичність усіх внутрішніх систем організму людського і будь-якої іншої раси, приїлося, як то кажуть. Тим паче, коли сам тамтешній “бог” каже: “Так, у мене є пеніс”

Укр. дубляж

Замовлю декілька слів за український дубляж. Перекладено і озвучено добре, тут тримається хороший баланс між молодіжним “суржико-чотким” лексиконом і літературною українською мовою, мені сподобалась і локалізація, і дубляж. В голосах акторів дубляжу ви побачите і радість, і смуток, і страх, і інші емоції, які не завжди зустрінеш в європейських дубляжах (окремий респект Назару Задніпровському).

От тільки голос Ґамори жахливий та беземоційний, а ще мікрофончик у диктора поганенький.

Висновки

Фільм «Вартові Галактики 2» / Guardians of the Galaxy vol.2 цілком виправдав наші очікування. Це хороший фільм, кращий за більшість інших фільмів Marvel, але тут є вдосталь косяків і недо- або перепрацювань, які не дають права назвати цей фільм от прямо якимось чудовим, фантастичним, чи щось у цьому дусі.

Багато хорошого, трохи поганого,  шикарне (а також складне) камео Стена Лі і п’ять сцен після титрів.

Оцінка: 75/100