Головна » Кіно / Огляди Кіно » Огляд на серіал Легіон / Legion

ОГЛЯД СЕРІАЛУ ОНОВИТЬСЯ З ЧАСОМ, ВИРІШИВ ЗАРАЗ ЗІБРАТИ ДУМКИ ДО КУПИ ТУТ, БО ДО ЗАКІНЧЕННЯ СЕРІАЛУ ЩЕ ДВА ТИЖНІ, ТОМУ ЧЕКАТИ НЕ НАЙКРАЩИЙ ВАРІАНТ, НОВОЇ СТАТТІ НА САЙТІ НЕ БУДЕ, ЦЯ ПРОСТО ТРОХИ ЗМІНИТЬ СВІЙ ЗМІСТ І ЦЕЙ ЧЕРВОНИЙ ТЕКСТ ЗНИКНЕ. ДАРУЙТЕ ЗА КУПУ ВОДИ.

От радять тобі безліч серіалів друзі, і всякі “ігри престолів” на кожному кроці в інтернеті, а ти всеодно продовжуєш додивлятись дев’ятий сезон «Доктора Хто» хоча серіал місцями справжнє днище, а причину, чому я це досі дивлюсь, ніяк знайти не можу.

Але от якось гортаю стрічку новин, і бачу класний постер до серіалу «Legion», про який, власне, тут то й вперше дізнаюсь, і тут нізвідки виникає думка: “Хмм… а чому б і не глянути?“. У підсумку, добивши “доктора”, не знаючи про серіал майже нічого окрім того красивого постера, за додатковою рекомендацією друга таки вмикаю першу серію «Легіону», і…

Про все потрошку

І перша серія справді неймовірно сильно вразила. Тут серіал дійсно позиціонує себе як складна мозкова загадка, задля розгадки якої потрібно в необхідних моментах звертати увагу на кожне слово, адже без цього ти й не зрозумієш, що за чортівня тут взагалі діється.

Сцени тут розкидані, на перший погляд, просто хаотично, без будь-якого розумного зв’язку, але чим далі йдеш по сюжету та розгадуєш цю загадку, тим зрозуміліше усе стає, а з тим і приємніше стає глядачеві, коли отак блискавично, немов якийсь Шерлок зв’язуєш усі ці епізодики в одну суцільну картинку. Звісно, сказати, що тут реально якась серйозна філософська драма для мислителів сказати не можна, але принаймні оці заставочки з титрами наприкінці серії виглядають справді доречними. Та й загалом, серія, попри те, що тривалістю в цілу годину, змушує забути про час і не дає занудьгувати.

Акторська гра у пілотному епізоді теж на висоті, кожен персонаж виглядає живим та особливим. Сестра Девіда (головного героя) – ще молода та повна сил жінка, однак позиціонує себе як домогосподиня та справжня любляча мама (хоча дітей у неї наче й немає), Сідні – стримана, але відкрита дівчина, готова йти на ризик та жертувати собою заради дорогих їй людей, а от Ленні – справжня безкомплексна наркоманка.

Думаю, ви помітили, що я не згадав самого Девіда у цьому переліку. І зробив це не дарма, адже якогось чіткого характеру в персонажа немає. У тій же першій серії він був жартівливим, комічним та життєлюбним персонажем, незважаючи на те, що вважав себе шизофреником. Далі нам його показують вже геть не таким веселим. Що далі, то сірішим та нуднішим він стає, а то й часом не нуднішим, а… просто змінює поведінку з такої розважливої та нервової на більш серйозну та спокійну, через що персонажа дуже важко зрозуміти. І наче це мала б бути особливість цього героя та й серіала в цілому, але тут це працює навпаки.

Просто залишу ще один заголовок, це допомагає з SEO статті

Та й коли дивишся на перші сцени, створені з допомогою комп’ютерної графіки, розумієш, що на створення серіалу виділили справді чималі гроші, на відміну від того ж «Доктора Хто». в якому графіка відстає від сучасності на декілька років. Особливо вражає своєю красою остання сцена першої серії, яка змушує без вагань вмикати наступний епізод, очікуючи від нього такого ж вражаючого ефекту.

Чого, на жаль, не стається… Натомість, серіал перетворюється на молодіжну драму для студентів. Простіше буде зрозуміти, якщо ви дивились серіал «Magicians» (Чарівники), адже що тут, що там, більша частина сюжету відбувається у школі для людей з унікальними здібностями, в «Легіоні» є і такі ж директори, які завжди дають настанови, і найрізноманітніші “учні”, характери яких розкрити в більшості навіть не стараються.

Наприклад, та ж місіс Мелані Бйорд, що про неї взагалі відомо? Що її чоловік побудував палац у лісі, де в кавових апаратах звучить його голос? Для чого вона збирає мутантів, чому вони переховуються саме тут? На ці питання сценаристи, вочевидь, навіть не намагалися дати відповідь.

Втрачається в наступних серіях й оця філософська складова. Якщо ось такі пошматовані та розкидані головоломки досі є, то їх вже геть не так багато, а без них серіал і сюжет перестає цікавити глядача. Замість того, щоб показати нам щось цікаве, сценаристи займаються непотрібною дурнею і витрачаються цілі серії на безкорисні та абсолютно нецікаві сцени й діалоги.

Геть не гладко все й із логікою. Тут, звісно, із поведінкою персонажів усе не так погано як у багатьох інших, подібних проектах, та й останнім часом я вже звик, що у серіалах дійові особи роблять просто божевільні речі, які зовсім не властиві здоровій людині. Тому на рівні з іншими подібними серіалами тут все більш-менш непогано, однак недоліки все ж є, хоч і їх вповні могло не бути, адже робити серіал FX (так, я таки згадав людей, які займались створенням серіалу), як я розумію, нікуди не спішили, тож можна було і пройтись кілька зайвих раз по сценарію й тим самим уникнути дір у сюжеті.

Ну і що ще забув… О, цей серіал має мінімум спільного з оригінальними Людьми X. Адже тут ні тієї атмосфери, ні обтягуючих тріко, ні якоїсь гордості з боку головних героїв за те, що вони мутанти, до свого дару ці люди ставляться абсолютно байдуже. Тому на такі речі особливо треба звертати увагу прихильникам оригінальних Людей Х, ще більше тим хто читав комікси.

Я не можу сказати, що «Legion» – поганий серіал, але й хорошим його не назвеш. Переглядаючи цей серіал, ви зможете непогано провести час, але не очікуйте від нього такого вибуху мозку як на отих постерах, він може вам й сподобатись, але дуже сумніваюсь, що здатен захопити.

Це звичайний прохідний серіальчик з великим амбіціями, але поганою їх реаліацією.

Оцінка: 65/100