Головна » Кіно / Огляди Кіно » «Вісім подруг Оушена»: ідеальна крадіжка (огляд)

«Вісім подруг Оушена» — це просто бомба уповільненої дії. Я довго чекала на прем’єру цього фільму: сюжет супер, акторки просто неперевершені, суто «жіночий» кримінал. Цікава картина, без напрягу, насилля, непередбачуваних моментів. Мій робочий тиждень завершився просто прекрасно. Нестандартне продовження всім добре відомої історії, з гучним прізвищем Оушен, заслуговує уваги кінолюбителів.

Історія бере свій початок з 1960 року, коли вийшла оригінальна версія «Одинадцяти друзів Оушена». Головну роль там зіграв Френк Сінатра. У 2001-му Стівен Содерберг реанімував культову класику, покликавши Джорджа Клуні, Бреда Пітта й десяток інших голлівудських зірок. Вийшло добре і прибутково — завдяки касовому успіху картини вийшли два продовження. Щоправда, після триквела почалося затишшя, що тривало до 2015-го. Тоді компанія Warner Bros. анонсувала черговий ремейк, замаскований під спін-оф«Вісім подруг Оушена». На головні ролі політкоректно покликали жінок. Хочу сказати, що творці не прогадали. Що найбільше мене вразило під час перегляду в кінотеатрі, я такого не бачила мільйон років, за хвилин 5 після початку фільму чоловіча половина аудиторії почала аплодувати героїні Сандри Буллок за винахідливість у магазині косметики. Це було несподівано.

Крадіжка — це в генах. Так Деббі, сестра всесвітньо відомого бандита Денні Оушена, 5 років 8 місяців і 12 днів планувала найбільшу справу у своєму житті. Вона хоче вкрасти діамантове кольє ціною в 150 мільйонів доларів. Найбільша проблема цієї ідеї полягає в тому, що ця коштовність буде на очах у сотень гостей на заході в музеї «Метрополітен» у Нью-Йорку. Щоб усе вийшло, план Деббі повинен втілитися в життя ідеально, без жодної помилки. Їй потрібно всього лише зібрати команду з таких же відчайдухів-професіоналів і в цьому жінці допомагає найкраща подруга Лу (Кейт Бланшетт).

Мені здається доречним вдатися до невеличкого опису кожного з членів команди. Такі персонажі заслуговують на свою нішу в історії. Отже:

Ніне Болл (Ріанна) — хакер, що полюбляє легкі наркотики й на дух не переносить умовностей. Навіть таких, як ім’я при народженні, тому нікому його не говорить. Минулого року вона вже зіграла в популярній стрічці літа «Валеріан та місто тисячі планет». Та її роль стриптизерки була епізодична. Справді роздивитися акторський талант співачки дали можливість у ролі професіонала комп’ютерних систем, родом із «поганого району». Чи то образ екстравагантної споживачки легких наркотиків підійшов Ріанні, що росла під впливом музики в жанрі реґі, чи то співачка обрала не ту професію. Але роль Дев’ятки їй однозначно вдалася.

Аміта (Мінді Калінг) — ювелірний експерт, яка мріє знайти справжнє кохання. Вона може замінити деталі кольє за 6 годин, але коли розмова йде про гроші, то весь процес можна провернути набагато швидше.

Констанс (Аквафіна) — кишенькова злодюжка з неабияким талантом. Годинники, гаманці, прикраси не залишаться у їхніх власників після 5 секунд спілкування з дівчиною. Ану швиденько перевітре кишені?

Роуз (Гелена Бонем Картер) — дизайнерка. Незважаючи на свою незібраність та мрійливість, справляється з надскладними завданнями. Окремої уваги заслуговують фентезійні образи дизайнерки: віночки, розтріпане волосся і яскраві аксесуари. Таке собі витончене божевілля.

Теммі (Сара Полсон) — мама й гарна домогосподарка, що тишком перепродає награбоване. Пручалася вона не довго, ключовий аргумент знову стала сума грошей, яку пропонувала Деббі за справу.

Дафна Клюгер (Енн Гетвей) — акторка. Максимальна блондинка, незважаючи на темний колір волосся. Але та роль, яку відвела для неї Оушен, здивує абсолютно кожного гляда. Не стримуйте себе — аплодуйте логіці розвитку жіночої історії.

Головні атрибути будь-кримінальної комедії — динамічний сюжет та інтригуючі моменти. У трилогії Содерберга цього вистачало. Однак іменитий режисер поступився місцем Гері Россу («Голодні ігри», «Вільний штат Джонса»). Постановник майже не підвів. «Вісім подруг Оушена» швидко чіпляють глядача на гачок і стрімко проносять крізь двогодинний хронометраж, радуючи невеликою порцією жартів і помірно цікавою історією.

Швидкий і веселий ритм картини не приховує її проблем. Перша: персонажі зустрічають мінімум перешкод на шляху до мети. Жодної напруги — просто стрімкий забіг (в спідницях) до фіналу. Друга: щодо структури сюжету сценаристи не напружувалися. Її просто запозичили в «Одинадцяти друзів Оушена». Деббі виходить із в’язниці, збирає команду, провертає діло і… усе. Звичайно, без парочки тузів у рукаві фільму не обійшлося. Проте, помічала за собою, що на деяких мементах ловлю ґав.

Якщо так подумати, то що спонукає Деббі Оушен на такий вчинок?! Прагнення до багатств, безбідного існування, самореалізація, визнання розуму та логіки чи ще можливо щось. Але в жінки є свій список та пункти, які вона по мірі розвитку сюжету виконує. І найголовніші опинилися наприкінці справи. Вона впевнилася, що її найближча подруга-напарниця Лу не залишилася осторонь справи, коли можна було «зіскочити». І яка ж історія мала б свій розвиток без чоловіка-негідника. Подробиці тут не до чого, але карма завжди повертається в повному обсязі.

Фільм «Вісім подруг Оушена» — ще один захоплюючий літній фільм для відпочинку всієї сім’ї. Кожний глядач може обрати свого фаворита з вісімки та спостерігати за його вкладом у викрадення неймовірного кольє. Невільно починаєш сам копатися в голові та шукати якийсь план для реалізації. Інтригуючий сюжет, зірки світової величини надають простому сценарію оригінальних фарб.