Головна » Кіно / Кіно / Огляди Кіно » Огляд емоційної спортивної драми – Лівша

Будемо чесні: спортивна драма – аж ніяк не складний жанр. Все, що потрібно так це дотримуватися балансу між драматургією і безпосереднім змаганням, розбавляючи їх вставками з виснажливими тренуваннями. Але навіть з даного просякнутого кров’ю і потом клішованого гармидеру в світ виходить щось варте уваги.

Боксер Біллі Хоуп – володар чемпіонського поясу з особистим життям, що зайшло в глухий кут. Однак слава згасає, оточення більше не ставиться до нього з колишньою повагою, а сімейні проблеми все сильніше тягнуть на дно. Чоловік був дуже близький до того, щоб викинути білий рушник на ринг власного життя, але замість цього він починає посилені тренування з Ті Віллсом. Заради доньки Біллі спробує повернутися на колишній рівень, щоб викувати ще не одну гучну перемогу.

Цього разу, замість вражень від фільму та режисури, краще почати саме з неймовірної акторської гри боксера Біллі Хоупа (з англійського його прізвище перекладається як Надія, а в купі з боксерським прізвиськом Великий, звучить як Велика Надія). Спочатку, головну роль у фільмі повинен був виконати Eminem. «Лівша» взагалі планувався, як продовження «8 милі» і в 2010 році було оголошено, що виробництво фільму з іменитим репером у головній ролі почалося. Але Емінем вирішив зосередитися на музиці, а на головну роль взяли Джейка Джілленхола.

І вони не прогадали. Джилленхола не дарма так обласкали критики, він дійсно видає гру гідну «Оскара». Зовсім нещодавно божевільний і змарнілий він тримав камеру, ховаючись у вулицях нічного міста, а тепер то красиво напружує м’язи на рингу, розтягуючи посмішку в шаленому оскалі, то вчепившись зубами в ковдру, щоб не чула дочка, кричить від болю.

Ще одним претендентом на «Оскар» є Уна Лоуренс. Чотирнадцятирічна актриса, яка виконувала роль дочки Біллі Хоупа, вже встигла отримати нагороду «Тоні» і тепер вирішила взятися за кінопремії. Такого сильного перформансу рідко чекаєш від юних акторів, навіть не будучи одним з телепатів з «Особливої думки», можна здогадатися – у дівчинки велике майбутнє.

Оригінальна назва фільму, до речі, – «Southpaw» відноситься до боксерської термінології, що означає стійку, яку частіше використовують боксери-шульги. Залишається відкритим тільки питання, чому в українському прокаті цей фільм носить назву «Лівша», а не «Шульга»

Незважаючи на тотальну передбачуваність сюжету, зайвий трагізм і деяку затягнутість, режисер Антуан Фукуа настільки вправно втягує глядача в чорно-білий світ боксу, що моментально забуваєш про проблеми свого життя. Нехай “Лівша” – далеко не кращий фільм року, він цілком можливо один з найбільш емоційних.

Фукуа попросту вимотує глядача, спочатку змушуючи перейнятися героєм, а потім скрупульозно, але швидко розносячи його життя по цеглинам і пускаючи його по шляху спокутування. Тут і там миготять мотиви “Роккі”, «Бійця», “Воїна” і багатьох інших фільмів про бокс і про боксерів, але Фукуа наче й не намагається віддалятися від знайомих тем і образів, навпаки приймаючи їх і перетворюючи “Лівшу” в любовний лист всім попередникам. Тут варто обмовитися, що якщо вам пощастило не побачити трейлер “Лівші” раніше, то ні в якому разі не варто його дивитися зараз, інакше фільм стане ще більш передбачуваним.

«Лівша» зможе видавити сльозу і з дівчат і з хлопців, незважаючи на всю свою передбачуваність. Рівно те ж саме ти відчуваєш, коли слухаєш хороший трек на телефоні і в дорогих якісних навушниках. Типові для подібного роду фільмів моменти тут доведені до такого рівня, що з екрану на тебе обрушується буря емоцій і енергетики, точно як на суперників Біллі Хоупа.

Що дійсно вражає в цій картині, так це чудово поставлені сцени боксерських поєдинків. Удари відчуваються ледь не фізично, потом і мускусом просякнутий кожен міліметр екрану кінотеатру, оператор робить неймовірні кульбіти, щоб глядач опинився в самому епіцентрі цієї людської м’ясорубки! (Як вам кадр з фільму нижче?)

Загалом, «Лівша» – це непоганий фільм про бокс і про родину, а також про любов. Так, він не позбавлений недоліків, більшість з яких продиктовані жанром – спортивної драми, а відповідно, наявності в сюжеті певної кількості кліше й передбачуваність. Найголовніше, що можна винести з картини, це те, що потрібно не опускати руки, боротися за своє щастя і перемагати, долаючи перешкоди на шляху.

Інформація про фільм – “Лівша”

• Назва: Шульга / Лівша / Southpaw
  • Прем’єра в Україні досі невідома