Головна » Кіно / Кіно / Огляди Кіно » Огляд найбільш реалістичного серіалу від Marvel – Шибайголова

Давно вже я не підсаджувався на серіальчики. Справа в тому, що серіали – це напів-кінематограф, розтягнутий сюжет, набридливі персонажі, очікувані сценарні кроки, але не цього разу. Серіал «Шибайголова» – це не серіал, це захопливий фільм, насолодитися яким нам дають в комфорті наших осель (а не в кінотеатрах), протягом 13 годин (а не 2-3 годин, як звичайними фільмами) через 13 частин цієї картини. Щоб огляд цьогорічного «Шибайголови» (серіал, 2015) вийшов більш об’єктивним, давайте разом розберемо його по складовим частинам.

Фабула серіалу «Шибайголова»

Месник в масці, який переслідує свої ідеали. Протагоніст, що бореться за збереження свого міста. Герой, який не хоче називати свого імені. Лінчеватель вночі і початківець адвокат вдень. Його душа страждає, тому що незважаючи на свою сліпоту, він бачить все і бачить навіть більше, ніж зрячі жителі міста. Він бачить бруд, насильство, несправедливість, вбивства, нелегальний бізнес, розповсюдження наркотиків, жорстоке поводження з дівчатами і дітьми. Він чує сирени, що терзають місто з ранку до ночі. Своїм обов’язком він вважає порятунок міста і звільнення його від головного зла в особі великого бізнесмена. Він – Шибайголова. Меттью Мердок, який постраждав в аварії ще в дитинстві, позбувшись зору, саме тоді він вперше спробував врятувати людину від загибелі, людину, яку він навіть не знав особисто.

Акторський склад

Цьогорічний «Шибайголова» – це не вам не карикатурний герой в масці (у виконанні Бена Аффлека 2003 року), а справжня жива людина, зі своїми проблемами і вадами. Його виконав Чарлі Кокс. Хлопчина був відомий і раніше, але з роллю месника і простого адвоката він ворався на «Ура». Його персонажу співчуваєш і справді віриш, особливо в ті моменти, коли він дістає свої скелети з шафи.

Головним поганцем «диявольської кухні» (район в Нью-Йорку) є Уілсон Фіск, у виконанні Вінсента Д’Онофріо. Це геніальний актор, який геніально виконав свою роль. Його антагоніст не картонний багатій, що хоче всіх вбити. Натомість, завдяки декільком флешбекам нам познайомили з дитинством персонажу. Дали зрозуміти логіку його поведінки. Нас просто змусили закохатися у його Фіска, який може бути неймовірно галантним джентльменом і вже за секунду він стає звіром, що може голіруч розірвати на шмаття будь-кого.

Звісно, що серіал не можна побудувати на протистоянні лише двох героїв, тому варто розказати про його помічників і справжніх друзів – Нельсона Фоггі (Елден Хенсон) та Карен Пейдж (Дебора Енн Уолл). Всі виглядали дуже правдоподібно на своїх місцях. Інший акторський склад, як то хоробрий журналіст Бен Уріх (Вонді Куртіс-Холл), чуттєва і сильна медсестра Клер Темпл (Розаріо Доусон), харизматичний «рахівник» переступного клану Фіска – Ліланд Ослі (Боб Гантон), справжній друг і розумний помічник Фіска – Джеймс Уеслі (Тобі Мур).

Всі вище зазначені персонажі серіалу (навіть краще сказати, абсолютно всі персонажі цього розтягнутого фільму) по справжньому живі, і кожному ти віриш до останньої краплі. Шибайголова – серіал, де немає 100% злих чи добрих людей, і цим він приваблює. У кожного є свої скелети в шафі і за кожним таким скелетом цікаво спостерігати і, відповідно, переживати за нього.

Сюжет серіалу непоганий, але стає досить очікуваним під кінець. Якщо подивитися загальну картину, то в принципі все достатньо просто. Видно, що сценаристи бачили кінець, точку апофеозу. Але (як і завжди є «але») деталі. Не можна сказати, що кожна серія про щось. Так у них є назва і щось відбувається, але все йде так як і треба. Давненько вже ми не бачили такого плавного оповідання. Все йде досить повільно, але одночасно цікаво, захопливо, повільно розкриваючи загальний сценарій. В серіалі не має жодного не потрібного діалогу, не потрібних персонажів, помилок і ляпів, не потрібних сцен бійок. Все що є в серіалі, необхідно для загальної картини. Весь сценарій досить непоганий, простий, але все ж таки з нього зробили справжню цукерку.

На відміну від фільму, до якого серіал не має вже ніякого відношення, тут історія присвячена становленню супергероя. Велика частина перших епізодів приділена флешбекам, які і розповідають нам про непросте дитинство Метта Мердока і початок його адвокатської кар’єри. В інший же час він одягає свій, поки ще, чорний костюм, прямо з комікса Міллера, і протистоїть організованій злочинності в особі головного хрещеного батька Marvel Уїлсона Фіска і його співтоваришів: російської мафії, тріадам і якудза. Не обійшли увагою творці серіалу і вчителя Шибайголови – старого Стіка. З ним буде окремий серіал, адже тут вже підготували міцний плацдарм для такого розвитку в майбутніх сезонах, плюс ще кілька невиразних натяків на «клан Руки». Любителі Марвел оцінять. В іншому, творці не пішли за банальним шаблоном «одна серія – один злодій / одна справа» і зробили єдиний сюжет на весь сезон. Не обійшлося в серіалі і без вірних друзів, Карен Пейдж і Фоггі Нельсон. Паралельно з переслідуванням Шибайголовою вони ведуть своє таємне розслідування і втручаються в свої неприємності.

По завершенню перегляду серіалу варто сказати велике спасибі сценаристам за те, що ми пережили з Уілсоном Фіскм більше, якому співчуваєш більш, ніж головному героєві до останніх сцен. Його реально шкода. Це як треба так розкрити персонажа, що б ми співчували монстру … просто немає слів.

Атмосфера

Атмосфера серіалу нагадує фільми Девіда Фінчера, Тіма Бертона і Крістофера Нолана одночасно. Похмурі кольори, які змінюються лише в моменти, коли нас повертають у минуле героїв. Тихо грає музика і панорами «Пекельної Кухні», як то темні стіни з яких стікає вода, склади, мусор і бруд – викликають справжнє естетичне задоволення. Лиходії не володіють понад-здібностями, вони такі ж прості люди, як і ми всі. Російська мафія (чортихається так, що дітей краще не підпускати навіть на кілометр до місця перегляду серіалу), азіатські підпільні підприємства, торгівля наркотиками – все це існує насправді і не є вигадкою з коміксів Marvel. Головний герой загоює рани чи не після кожної зустрічі з ворогами, а його понівечений оголений торс займає стільки ж хронометражу, скільки ми бачимо його в краватці під час розплутування юридичних справ.

Варто відзначити присутність у серіалі проблеми журналістики та ЗМІ. Журналіст, який не може опублікувати викривальну статтю, бо через неї його можуть позбавити життя. Новинні випуски, які підкуплені Фіском, не показують жителям міста істини. Спаситель, якого виставляють в ролі вбивці, а вбивцю в ролі добропорядного, законослухняного громадянина. Хіба не актуальне для нашого часу?

Окреме спасибі творцям серіалу за рейтинг R = це дало нам набагато більше «смачненького». Бійки поставлені надреалістично, так що навіть зачаровують. Хрускіт кісток віддається імпульсом у реальний світ, а, наприклад, потужні удари виглядають по справжньому потужно. Ну і, звичайно, як же не згадати 5-хвилинну бійку, яку зняли наче одним кадром (як же тут не згадати оскароносну операторську роботу і роботу відеомонтажерів фільму «Бьордмен», який ніби цілком і повністю зняли єдиним кадром).

Недоліки

Їх важко умістити в логічну розповідь про ті чи інші аспекти серіалу, тому ось вам список недоліків серіалу «Шибайголова»:

• Попри шикарно вибудовані сцени бійок, варто відзначити, що їх було трішки замало. Та й раз через раз проскакували удари в повітря.
  • Новий костюм Шибайголови на порядок гірший за той, який носив Афлек у фільмі.
  • Можна помітити деяку картонність другорядних героїв серіалу, але їх плаксиві історії, напевно, просто притримали для наступних сезонів.

Загалом, «Шибайголова» – це якісний серіал, навіть краще сказати фільм, який творили з любов’ю, ставлячи за мету вдовольнити нас, глядачів, а не намагаючись «зрубати більше бабла». Будемо сподіватися, що інші «Захисники», про появу яких повідомили керівництво Marvel минулого тижня, також не підкачають. А цей надуспішний плід співпраці Marvel і Netflix принесе нам ще чимало приємних «плюшек».