Головна » Блоги / Ігри » Sleeping Dogs: ретро-огляд чудової гри з відкритим ігровим світом

Sleeping Dogs – це своєрідна GTA у Гонконзі з елементами непоганого паркуру та крутого кунг-фу. Окрім цього, тут присутні гонки, шутерські бойові дії з елементами екшену та доволі цікавий сюжет і доповлення (DLC). Гра, розроблена United Front Games і випущена Square Enix, є бойовиком з відкритим ігровим світом. Реліз відбувся ще 14 серпня 2012 року на платформах Windows, PlayStation 3 та Xbox 360. Трохи згодом гра була випущена на останніх консолях. Спочатку вона мала отримати назву True Crime: Hong Kong, але матеріали були викуплені у Activision Blizzard, які відновили роботу над проектом, давши йому нове ім’я – Sleeping Dogs. 31 березня 2016 року, компанія Feral Interactive портувала гру на комп’ютери Mac. На жаль, під Linux гра не вийшла.

Sleeping Dogs: системні параметри

macOSWindows
ОСmacOS 10.10.5+Windows Vista (64-біт)
Windows 7 (64-біт)
Windows 8 (64-біт)
Windows 10 (64-біт)
ПроцесорIntel Core i5 (2.0 ҐГц+)Intel Core 2 Duo (2.4 ҐГц)
Intel Core i5-2300
AMD Athlon X2 (2.7 ҐГц)
AMD Phenom II X4 940
Графіка1/2 ГбATI Radeon 3870
ATI Radeon 7750
Nvidia GeForce 8800 GT (512 Мб)
Nvidia GeForce GTX 560 (1 Гб)
Intel HD Graphics 2500
Intel HD Graphics 4000
ОЗП4/8 Гб4/8 Гб
ПЗП20 Гб20 Гб
Аксесуариклавіатура
мишка / трекпад
ґеймпад
клавіатура
мишка
ґеймпад
ДодатковоDirectX 10/11

Нема підтримки для комп’ютерів Mac з відеокартами:

• AMD Radeon HD 5xxx Series
  • AMD Radeon HD 4xxx Series
  • ATI X1xxx Series
  • ATI Radeon HD2xxx Series
  • Intel GMA Series
  • Intel HD3000
  • Intel HD4000
  • Intel HD5000
  • Intel Iris 5100
  • Intel HD5300
  • Intel Iris 6100
  • Nvidia 1xx Series
  • Nvidia 3xx Series
  • Nvidia 7xxx Series
  • Nvidia 8xxx Series
  • Nvidia 9xxx Series

В моєму випадку, я проходив гру на Apple MacBook Pro 13” (2017):

• Екран: 13.3” (2560 х 1600)
  • Процесор: Intel Core i5-7360U (2.3 – 3.6 ҐГц)
  • Графіка: Intel Iris Plus Graphics 640 (1536 Мб)
  • ОЗП: 8 Гб LPDDR3 2133 МГц
  • ПЗП: 128 Гб SSD

Оптимального та достатньо стабільного рівня ґеймінгу можна досягти при роздільній здатніості HD та низьких або середніх налаштуваннях графіки із 35-45 кзс. Однак, також можна виставити усі максимальні налаштування з роздільною здатністю 2560 х 1600. Але число кзс буде на рівні 18.6 – 23 кзс. Я би не сказав, що гра дуже сильно вимоглива, однак графіка на доволі хорошому рівні навіть й сьогодні. Та варто сказати, що гра чудово оптимізована саме під мій MacBook.

Sleeping Dogs
Sleeping Dogs
Developer: United Front Games
Price: 0

Сюжет Sleeping Dogs

Головним героєм гри є Вей Шен (Wei Shen), один із найкращих гонконгзьких поліцейських. Під час проходження гри, ви будете прокачувати головного героя в напрямках бойових мистецтв, вмілого водія, який справляється з будь-якими гонщиками великого міста та хорошого бойовика на ті випадки, якщо зграя розлючених китайців нападатиме на тебе з усіх боків.

Sleeping Dogs

Новачок у банді

Вей Шен народився в Гонконзі, однак з часом переїхав до Сан-Франциско. І коли він повернувся додому, він стикається з другом дитинства, Джекі Ма (Jackie Ma), який став членом місцевої банди Water Street. Через свою роботу, йому потрібно стати поліцейським під прикриттям і стати членом бандитського угрупування Sun On Yee, яке засновано на справжньому угрупуванні Sun Yee On, що йому з часом вдається після численних випробувань.

Sleeping Dogs

Гра побудована на принципах відкритого світу з наявністю основних і побічних місій. Вона містить такі елементи як перестрілки, викрадення автомобілів і погоні. А також, звичайно, східні бойові мистецтва. Впродовж всієї гри, Вей Шен балансує між роботою поліцейського під прикриттям та одного з лідерів бандитського угрупування, яке стоїть за Шеном стіною і готове допомогти при будь-якій потребі. От тільки вони не знають, що він коп. Аби залишатися під прикриттям, йому доводиться брати участь у різних злочинних справах, в тому числі у масових вбивствах.

Бандитська лінія побудована на протистоянні двох угрупувань – банди з Water Street під керівництвом Уінстона Чу (Winston Chu) і банди Сема Ліна на прізвисько «Псині очі» (Dogeyes). Остання банда нападає на китайський ресторан, що належить матері Уінстона Чу. За цей вчинок, Уінстон руками Вея та інших членів банди мстить «Псиним очам» і спалює одне з головних підприємств, що перебувають під його контролем.

Sleeping Dogs

Криваве весілля

Авторитет і популярність Вей Шена стрімко росте. Уїнстон Чу знайомить його з Девідом Вай-Ліном (David Wai-Lin) на прізвисько «Дядечко По» (Uncle Po), верховним босом Sun On Yee. Дядечко По висловлює захоплення роботою Шена. Передчуваючи недобре, Уїнстон Чу просить Шена посісти його місце, в разі необхідності, особливо, коли його не стане. Так і стається. «Псині очі» зі своєю бандою та угрупуванням 18K, противники Sun On Yee, нападають на Water Street під час весілля Уінстона Чу. Під час кривавої перестрілки, Уїнстона та його наречену Пеґґі Лі (Peggy Li) вбивають. Своїми останніми словами Чу ставить Шена на чолі банди. Шену вдається врятувати Дядечко По, який також був присутній на весіллі, та отримав поранення в перестрілці. Він відводить Дядечка в лікарню, відстрілюючись від бандитів «Псиних очей».

Sleeping Dogs

Помста та смерть лідера

Мати Уінстона Чу хоче помститися за смерть сина. Шен привозить «Псині Очі» в ресторан місіс Чу, яка вбиває його. В той час Дядечко По вмирає у лікарні з невідомої причини. Після його смерті збираються усі керівники Sun On Yee. Вони хочуть визначити нового лідера всього величезного угрупування. І на цю посаду претендують «Розбитий Ніс» Цзянь («Broken Nose» Jiang), Генрі «Велика Усмішка» Лі (Henry «Big Smile» Lee) та Говард Цао (Howard Tsao). Вей підтримує Цзянь. Однак, спочатку на місце Дядечка По, Цзянь запропонувала Цао, але той відмовився після того, як Шен пограбував його особняк.

Sleeping Dogs

Війна

Починається справжня бандитська війна, на початковому етапі якої значну перевагу в силі і авторитеті всередині банди має Генрі Лі. Шен отримує наказ від свого начальника, старшого інспектора поліції Гонконгу, Томаса Пендрю (Thomas Pendrew), припинити роботу у цій справі. Але Вей, дуже щільно втягнутий в бандитські розбірки, не виконує наказ. Тоді Пендрю здає його Генрі Лі. Той вирішує використати отриману інформацію проти своєї основної супротивниці, на майбутніх виборах глави бандитського угрупування – Цзянь.

Лі захоплює друга Вей Шена, Джекі Ма. Шен шукає Ма, але знаходить його труп. Ба більше, бандити викрадають і самого Шена. Містер Тун (Mr. Toon), вбивця з банди «Великої Усмішки», катує Шена, але тому вдається вбити Туна і помститися за Джекі. Потім Шен самотужки знешкоджує людей Лі. Йому вдається перебити їх, але сам Лі втікає. Шен наздоганяє його і вбиває, скинувши в машину для подрібнення льоду.

Після смерті Лі, Шен стає головним кандидатом на місце бандитського угрупування, але, не бажаючи залишати службу в поліції, він відмовляється. Новим лідером Sun On Yee стає «Розбитий Ніс» Цзянь. Вею вдається зібрати компромат на свого шефа, Пендрю, а також з’ясувати, що саме він вбив Дядечка По, ввівши йому в лікарні велику дозу сильнодіючого снодійного. І за цей вчинок Пендрю заарештовують. Спостерігаючи за Веєм Шенем, Цзянь бачить як той розмовляє з інспектором поліції Тен, розуміючи, що Шен дійсно агент під прикриттям. Кодекс Тріади велить Цзянь вбити Шена як зрадника, але вона відпускає його, залишаючи в живих.

Sleeping Dogs: у підсумку

Якщо вам подобаються ігри у стилі Grand Theft Auto чи Watch Dogs, тоді Sleeping Dogs вам безперечно має сподобатися. На відміну від перших двох, остання має свою особливу фішку, чого нема в інших – кунг-фу. Довкола цього елемента зав’язана фактично вся гра. Розробники розуміли це, і відповідно застосували всюди, де це можливо. В усьому іншому, тут присутня стрілянина, гонки, викрадення транспорту, різні швидкісні погоні, незначне хакерство та багато іншого. Єдиний нюанс, у Sleeping Dogs відчутний стиль Гонконгу, а не Америки.

Розказуйте в коментарях чи ви колись проходили цю гру? Як вона вам на ваших комп’ютерах під управлінням macOS чи Windows? Або можливо на консолях.