Головна » Кіно / Огляди Кіно » Золота пилюка від фільму «Складки часу» (огляд)

Сумували за новою порцією фентезі-казок від Walt Disney? Поки ще не пізно можете встигнути відвідати в кінотеатрах новий проект компанії «Складки часу». Але чи варте воно того, я допоможу вам розібратися. Для початку рекомендую переглянути трейлер, як це і я зробила. Ну що ви там бачите? О так, чітка зав’язка, відважні та розумні діти, а ось тут ще трохи загадкових Місіс, пригоди… Усе подивилися?! Можете далі залишатися на місці та не гаяти час даремно. Хоча говорити таке мені дуже прикро.

«Складки часу» — науково-фентезійний фільм від режисера Ави ДюВерней та сценариста Дженніфер Лі. Заснований на однойменному романі Мадлен Л’Енґл 1962 року. Чесно кажучи, особисто книжку не читала, проте багато хто говорить, що мало збігів з оригіналом. Історія була орієнтована все ж на дитячу аудиторію. Я певна, що вони можуть винести щось корисне з перегляду. А дорослих уже пізно повчати різним моральним урокам та говорити, де добро, а де зло.

Першим, що кидається в очі — расова приналежність головних акторів. Але завзятих кіноманів цим уже не злякати. Дякуємо за підготовку «Чорній пантері». Як на мене зірковий склад заздалегіть обіцяв вистріл у десяточку, а не оцінку 4,2 за рейтингом IMDb. Також необхідно зазначити, що Walt Disney вирішила не економити на казці та виділила 103 млн доларів. А Ава ДюВерней стала першою етнічною жінкою-режисером, якій довірили знімальний процес із таким великим бюджетом. Давайте розбиратися куди поділи кошти.

Головна героїня фільму — Маргарет «Мег» Муррі. Вона здається глядачу типовим закомплексованим підлітком із власними проблемами. Чотири роки тому, під час наукового експерименту, зник її батько Алекс (Кріс Пайн) — вчений, який відкрив новий спосіб переміщення між світами. Незабаром Мег вирішує його відшукати й разом зі своїм зведеним братом і однокласником вирушає в інший вимір. У цьому їм допомагають три Місіс (чаклунки): Котра (Опра Вінфрі), Щоце (Різ Візерспун) і Хто (Мінді Калінґ). У свою чергу вони прохають героїв захистити світ від Темряви, яка скоро все захопить. Чим не казка?

Із самого початку в глядачів намагаються викликати жалість до головної героїні. Батько зник, однокласники не розуміють, друзів не має, вчителі прискіпливо ставляться. Саме час для того, щоби врятувати світ та отримати визнання ворогів. Для цього треба трохи науки та магії. Ну не даремно ж це частково науковий жанр. «Що тут від науки?» — можете запитати ви. Увага! Якщо ви фанат точних наук, відійдіть від екранів. Тому що тут її не має, лише декілька фізичних термінів, якими намагається здивувати головна героїня. Відкриття її батька також не представляє інтересу, оскільки весь процес тессеризації (так називається миттєвий стрибок з одного світу в інший) пояснюється лаконічно: «Ніщо, що виходить за межі звичайного уявлення про світ». А в іншому допоможе кохання.

Далі можна поговорити і про магію. Обережно, щоби від сяйва не осліпнути, тому що саме цього, напевно, хотіли творці. У трейлері чаклунки виглядали «смачно», зачаровували. Проте, на великому екрані їхні образи були занадто яскравими: максимум блискіток, максимум макіяжу, максимум обємів — мінімум враження.

Можна ще розглянути роботу як фентезі. Я взагалі обожнюю цей жанр, саме він спонукав мене відвідати кінотеатр. Що, що, а пейзажі були створені неймовірні, просто космічні. Хотілося закрити очі та опинитися там, але стоп, стоп, стоп мова не про те. У пошуках батька головні герої відвідують декілька планет, на яких отримують підказки для прийняття подальших рішень. Одним з епізодів, який запам’ятався є перетворення Місіс Щоце у величезного дракона. Графіка дуже гарна (можливо на це витратили 103 млн доларів?). Це дітям точно сподобається. Проте, після відвідин усіх планет залишається незрозумілим для глядача низка питань: звідки Чарльз Воллес знає про Місіс. Чому Енштейн і Кюрі належать до Воїнів світла? Хто взагалі такі ці Воїни світла і скільки їх у всій галактиці? Дуже швидко змінюється картинка, а ти ще не встиг спіймати попередню хвилю подій.

Варто зауважити, що в стрічці доволі потужна ідейна лінія. Для дитячого покоління гарна складова. «Приймай себе таким, який ти є», «людині властиво нести добро іншим людям» — для дорослого може здатися такими банальними речами, але ми на них також виросли. Творці демонструють, як Темрява може все руйнувати на своєму шляху, а Світло зцілить колись зруйноване.

Завершується фільм доволі із суперечливими думками. Автори впевнені, що найвища цінність у житті кожної людини — це сім’я. Якщо до того, як у тебе з’явилася сім’я, наука була на першому місці — забудь про неї. Цікаво, оскільки початок фільму говорить про інше. Батьки Мег після весілля продовжували разом розробляти винаходи та робити нові відкриття. Тим паче, їхня донька має жагу до фізики. Навіщо приймати категоричні рішення? Можна розвиватися в певному напрямку разом із родиною.

«Складки часу» — дорога казка для дітей. Легкий сюжет для сприйняття, іноді не логічний, з яскравими зображеннями та моральними цінностями. А якщо ви вже давно не дитина, то співчуваю вам. Тому що не актори, не їхня гра, не відома компанія, не великий бюджет не врятують вас від бажання додивитися та піти смачненько поїсти. Хоча, якщо так подумати, то компанія мала всі козирі в рукавах: підліткові проблеми, суміш технологій, науки й магії, красиві та незвичайні світи, добро і зло нарешті. Але вони вирішили не користуватися такими можливостями, однаково для дітей. Що ж, зазвичай такі роботи отримують ремейки, щоби перевершити попередні спроби екранізації. Думаю, ця робота також отримає в майбутньому нову історію.